Piszoárokat szerelnének a berlini női mosdókba

2017. augusztus 14. 12:29

Egy tanulmány szerint a nők a toalett használata alatt akár háromszor is öblíthetnek, így a női piszoárokkal vizet és időt is megtakaríthatnának Berlinben.

2017. augusztus 14. 12:29

Női piszoárok bevezetését fontolgatják Berlin nyilvános illemhelyein – számol be a BBC. Minden egységben, amely jelenleg csak férfi piszoárokkal rendelkezik, a tervezet alapján bevezetnék a hölgyek számára módosított változatokat is – fejtette ki a város vezetése 99 oldalas, „az illemhely koncepció” nevű stratégiai kutatásában.

A városháza ezzel a lépéssel mutatná be a német világváros innovativitását; véleményük szerint fontos volna a nemi egyenlőtlenség ellen folytatott harcban így is példát statuálni. A munka írói szerint a piszoárok fontos szerepet játszanak a „Wildpinkeln”, azaz a szabadtéri vizelés jelenségének csökkentésében, bár leírják: ez főleg a férfiak körében tapasztalható. A toalett dizájnra specializálódó Mete Deimirz német professzor szerint az uniszex piszoárok bevezetése jelentős vízmegtakarítással is járhat, hiszen egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a nők átlagosan három alkalommal öblítenek nyilvános WC használata közben.

Az ügy jelenlegi állása szerint még nem világos, hogy a berlini nők elfogadnák-e a változást, valamint hogy a női piszorárok beüzemeléséhez választófalak vagy külön kabinok építésére lesz-e majd szükség. A tervezet jelentős visszhangot váltott ki az interneten, egyes hölgyek felháborodással fogadták az „állva pisilés” gondolatát, mások inkább a tömegközlekedés biztonságának fejlesztésére költenék a projekt összegét. 

A berlini WC-reform keretein belül a nyilvános illemhelyeket jól kivilágított, látható bejáratokkal, nem diszkriminatív piktogramokkal és vészhelyzet esetére riasztóval kell majd ellátni. Illusztráció kedvéért, a következőképpen néz ki egy női piszoár – a piktogramok szerint „síelő pózt” kell felvenni a használatukhoz:

Fotó: Tanja Janezic (Twitter, @Mala3012)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. augusztus 15. 23:38
A síelő póz felvétele előtt a nadrág lehúzására miért nem figyelmeztetnek?
dexter
2017. augusztus 15. 13:37
Ez a szerkezet miben különbözik a sima WC kagylótól eltekintve hogy vékonyabb?
Mutimi
2017. augusztus 14. 20:22
"A városháza ezzel a lépéssel mutatná be a német világváros innovativitását; véleményük szerint fontos volna a nemi egyenlőtlenség ellen folytatott harcban így is példát statuálni." El kellene fogadni a természet törvényeit. Sem ideológia, sem hiszti nem fog tudni változtatni rajta.
Akitlosz
2017. augusztus 14. 20:01
Hát lehet, hogy világrekord mértékűen hülye a mai világ, de az is biztos, hogy ez a világrekord még meg lesz döntve, ez még nem a csúcs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!