Nemzeti identitásukat féltik az erdélyi románok

2017. augusztus 21. 10:11

Román közigazgatási nyelvet követelnek és féltik a hatósági visszaélésektől a kisebbségben élő erdélyi románokat a marosfői nyári egyetem résztvevői – ezért határozatot fogadtak el megvédésükre.

2017. augusztus 21. 10:11

Határozatot fogadtak el múlt pénteken a marosfői nyári egyetem résztvevői – írja a Transindex. A határozat célja, hogy a Kovászna, Hargita és Maros megyei román közösség identitását védje.

A határozatban arra kérik a kormányt, hogy az államelnöki hivatalban és a kormány mellett is egy-egy tanácsos foglalkozzon azon román közösségek problémáival, ahol a románság számbeli kisebbségben van. Féltik az írás megfogalmazói a számbeli kisebbségben élő románokat a hatósági visszaélésektől, és biztosítani szeretnék a román képviseletet a központi hatóságokban.

Egyúttal azt követelik, a helyi közigazgatás nyelve a román legyen.

Szó esett a magyar kormány romániai szerepvállalásáról is: a határozatban azt kérik, a román hatóságok „határozottan utasítsák el a budapesti kormány beavatkozását Románia belügyeibe”. Követelik, hogy azon tevékenységek közpénzből ne részesülhessenek, melyek a román nép, az alkotmány, és a román történelmi hagyományok ellen irányulnak.

A résztvevők az elfogadott határozatot nemcsak a román kormány, de az elnöki hivatal, a parlament és a pártok felé is elküldik.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsamu
2017. augusztus 22. 06:51
https://youtu.be/F7uwRuF6pYw
még fokozza
2017. augusztus 21. 15:36
Értem, hogy féltik az identitásukat, de mit keresnek Erdélybe?
lightning protection
2017. augusztus 21. 13:50
Nekik szabad. Ők minta demokrácia, minta kisebbségvédők... Lefordítva: Befogadnak 3000 migránst, légvédelmi rendszert vesznek, amerikai céggel építtetnek autópályát...
Lord Shen
2017. augusztus 21. 13:41
A román nem nemzet hanem kecskebaszó pásztorokból csinált massza. Így ez a probléma nem állhat fent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!