Fegyveres lázadást vertek le Venezuelában

2017. augusztus 07. 07:44

Kisebb fegyveres lázadást vertek le a hatóságok súlyos politikai válságot átélő Venezuelában. A helyi szervek szerint a jobboldal és az USA által támogatott terrorcselekmény történt.

2017. augusztus 07. 07:44

Miután a kétes körülmények között megválasztott venezuelai Alkotmányozó Nemzetgyűlés elnöke kijelentette, a kormány azonnal le fog csapni ellenfeleire, vasárnap kisebb fegyveres lázadást vertek le a súlyos politikai válsággal küzdő Venezuelában. A Nicolás Maduro elnök kormánya ellen megkísérelt fegyveres felkelés a fővárostól nem messze lévő Valencia városában, egy katonai bázisnál tört ki, jelentették a helyi hatóságok. A kormány szerint „terrorista támadás” történt, melynek résztvevői közül kettőt megöltek, további hetet pedig őrizetbe vettek.

Vasárnapra virradóra a közösségi médiát bejárta egy videó, amelyen egy csoport katonai egyenruhában lévő férfi bejelenti felkelésüket. A csoport vezetője úgy nyilatkozott, lépése Nicolás Maduro államfő gyilkos önkényuralma ellen irányul, de nem államcsínyt hajtanak végre, hanem polgári és katonai akciót az alkotmányos rend helyreállítása érdekében.

A venezuelai védelmi minisztérium nyilatkozata szerint a lázadást leverték. Az állítólagos összeesküvők közül néhányan elmenekültek a laktanyából általuk ellopott fegyverekkel, ezért a biztonsági szervek nagy erőkkel kutatnak utánuk. Maduro elnök televíziós beszédben gratulált a fegyveres erőknek ahhoz, hogy visszaverték a vasárnapi „terrortámadást”.

A hatóságok már felelőst is találtak az eseményekre: Diosdado Cabello tábornok szerint az ellenzék és a jobboldal a hibás a laktanya megtámadásáért. „Ez terrorcselekmény volt, amelyet a jobboldal és az észak-amerikai birodalom finanszírozta kollaboránsaik támogatásával követtek el félkatonai, zsoldos erők” – mondta a tábornok az állami tévében.

Venezuelában az ellenzék bojkottja mellett egy hete választották meg azt az 545 tagú, úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést, amely Maduro kijelentése szerint az ország egyedüli reménye lehet a béke helyreállítására. Az ellenzék szerint ugyanakkor Maduro, akinek igen alacsony a támogatottsága, az új testület révén akarja megőrizni elnöki hatalmát.

Szombaton az új alkotmányozó nemzetgyűlés egyik első teendője volt, hogy eltávolította posztjáról az elnökkel szakító Luisa Ortega venezuelai főügyészt. A nemzetgyűlés továbbá elrendelte a főügyész bíróság elé állítását, mely az ellenzék azon félelmét erősítette meg, hogy a testület a kormány bírálóinak eltörlésére használja majd fel mindenek felett álló hatalmát.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2017. augusztus 07. 09:50
"Azért néz ki egész Dél-Amerika, ahogy. Durván kiszipolyozza az USA." Nem is értem miért nem indulnak meg onnan is milliók, papírok nélkül, bebocsátást követelve a zusába?
na még ez is
2017. augusztus 07. 08:21
Nem csodálom hogy lázonganak. Van egy nagyon durva stat, miszerint az elmúlt 1 évben a venezeuelai lakosság 75%-a átlag 9!!! kilót vesztett a testsúlyából az élelmiszerhiány miatt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!