Eltávolítja Izrael a fémdetektoros kapukat a Mecsetek teréről

2017. július 25. 16:33

Izrael azok után bontatta le a kelet-jeruzsálemi al-Aksza mecset köré felvont fémdetekoros kapukat, hogy azok komoly zavargásokat okoztak a palesztinok körében.

2017. július 25. 16:33

Eltávolítják a fémdetektoros kapukat, amivel az izraeli hatóságok lezárták a jeruzsálemi Mecsetek terét – írta a BBC. A kapuk üzembe helyezése után heves zavargások törtek ki a muszlim palesztinok körében.

A zsidók által Templom-hegyként ismert terület és a rajta fekvő al-Aksza mecset az iszlám vallás harmadik legszentebb helye, a hagyomány szerint ugyanis innen szállt fel a mennyekbe a Próféta. Az izraeli hatóságok azután helyezték el a fémdetektoros kapukat a szent imahely körül, hogy július 14-én terrortámadás történt ott, mely két rendőr életét is kioltotta. A Mecsetek terének épületeiben több tucat fegyvert és verekedéshez használatos eszközt találtak a katonaság beszámolója szerint, így a fegyverek további becsempészésének megakadályozására állították fel a detektoros kapukat.

A kapuk üzembe helyezése után az al-Aksza mecsetnek a vallási felügyeletét ellátó tanács, a Vaqf kijelentette, hogy aki átmegy a kapukon a mecsetek felé tartva, annak semmit sem ér az imája. A bojkott kihirdetése után több palesztin is megtagadta a kapukkal védett szent hely látogatását, helyette az Óváros utcáin tartották az imákat. 

A palesztin hatóságok a zavargások hatására eltávolították a fémdetektoros kapukat, helyettük 100 millió sékel értékű, kevésbé szembeötlő, ám pontosan meg nem nevezett biztonsági berendezések kerülnek beüzemelésre az elkövetkező hat hónapban. 

Az intézkedések ellenére a muszlim vezetők az épületegyüttes további bojkottjára szólították fel a hívőket, addig, amíg más javaslat nem érkezik részükről.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Qsza
2017. július 25. 20:10
A béke vallása nem fér össze a fémdetektorral.
Qsza
2017. július 25. 20:09
Ügyes, nagyon ügyes. Amint ellenállásba ütköznek, visszavonulót fújnak. Palesztinék meg a levegőbe lövöldöznek örömükben, miközben az izraeliek detektoros kapu nélkül is megmondják, melyiken milyen színű alsónadrág van, csak kicsit drágább a cucc.
ichneumon
2017. július 25. 20:06
"a Vaqf kijelentette, hogy aki átmegy a kapukon a mecsetek felé tartva, annak semmit sem ér az imája" A muzulmán világ problémája egy mondatban összefoglalva. Amennyiben az iszlám vallás volna, akkor a palesztinok átmennének a kapukon. Mivel az iszlám nem vallás, hanem hatalmi berendezkedés, a palesztinok nem mennek át a kapukon.
NeMá
2017. július 25. 18:19
Aki nem csempész be fegyvereket, annak nem jelez a kapu, azaz semmi takargatni valója. Kicsit hasonló az eset szerintem mint a focipályán a detektoros kapu, aki nem balhézni megy, nem zavarja a kapu és a biometrikus azonosító!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!