Ludovic Orban szerint alkotmányellenes az RMDSZ anyanyelvhasználati javaslata

2017. június 20. 09:24

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke szerint alkotmányellenes az RMDSZ javaslata, amely módosítja az anyanyelvhasználat jogát a közigazgatásban. A Szociáldemokrata Pártról pedig azt mondta: mindent megadna mindenkinek, csakhogy hatalmon maradjon.

2017. június 20. 09:24

Nem csak arról van szó, hogy csökkentesük a küszöböt 20-ról 10 százalékra, hanem van egy igen vitatható megfogalmazás is: megfelelő számú .... nemzetiségű állampolgár. Figyelem! Mit jelent az, hogy megfelelő számú. Ha ezer lakos között van 15, mondjuk szlovén, vagy más anyanyelvű állampolgár, akkor mit csinálunk? Megváltoztatjuk a hivatalos nyelvet, vagy a közigazgatás nyelvét? Nem fogadhatsz el egy ilyen módosítást, amit utólag értelmezni lehet, s amely lehetővé teszi az ország minden településén, hogy áldozatként állítsák be egyesek magukat. Nem lehet elfogadni! Véleményem szerint ez a szöveg alkotmányellenes és ellentmond az európai normáknak” – jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt nyilatkozta hétfőn a Realitatea tévében. Hozzátette: a PSD mindent megtenne, csakhogy hatalmon maradjon.

Látszik, hogy a PSD az ördöggel is szövetséget kötne, csakhogy hatalmon maradjon. Mindent megadnának mindenkinek, csakhogy megtartsák a hatalmat” – hangoztatta Orban. A PNL elnöke azt mondta: a liberálisok nem fogják megszavazni a javaslatot. Orban úgy véli: ilyen fontos törvényeket, amelyek tudomása szerint nem is szerepeltek a bizottságok napirendjén, nem lehet „az idő nyomása alatt” megszavazni.

A képviselőház jogi, emberjogi és közigazgatási bizottsága elhalasztotta hétfőn az RMDSZ által benyújtott törvénytervezet vitáját, amely szerint a helyi hatóságoknak lehetővé kellene tenniük az anyanyelv használatát azokban a településekben, ahol egy kisebbség számaránya eléri a 10 százalékot. Jelenleg ez a küszöb 20 százalék. Kedden folytatják a vitát. A terveztet a képviselőház tárgyalja elsőnek, a végső döntést a szenátus hozza meg. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SonGoku nagyfaterja
2017. június 20. 10:47
Európában csakis a homogén nemzetállamok működőképesek az Orbánok szerint, magyar verziója lájkolja ezen megnyilatkozást. Egyszerűen nem fér bele, hogy szomszédunk területi és nemzeti integritását külföldi érdekeknek vessük alá. Ez káoszhoz vezet!
3M..
2017. június 20. 10:27
Magyargyűlölő, román cigány. Szebb Jövőt!
Tehetős Totó
2017. június 20. 10:01
Ez az elfajzott Orbán székely felmenőkkel rendelkező renegát.Saját bevallása szerint unitárius vallású, s beceneve a Sicã, a Lajos- ikából származik. A neofiták buzgalmával tagadja meg őseit.
csuka
2017. június 20. 09:45
Soros és a FIDESZ maffiózók: http://index.hu/belfold/2017/06/20/soros_tizmilliokkal_segitette_lazar_legnagyobb_dobasat/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!