Magyarbarátsággal vádolja Băsescu a román szocdemeket

2017. június 20. 10:43

Traian Băsescu, a román Népi Mozgalom Párt (PNP) elnöke azzal vádolta a szociáldemokrata PSD-t és a liberális ALDE-t, hogy azok a székely zászlót tűznének ki Székelyföldön.

2017. június 20. 10:43

Felháborodott Facebook-bejegyzésben intézett kirohanást politikai ellenfelei ellen Traian Băsescu volt román elnök. A Népi Mozgalom Párt elnöke azt vetette a PSD és az ALDE szemére, hogy azok elfogadnák az RMDSZ követelését március 15-e hivatalos ünneppé nyilvánításáról – írja a Maszol.

A bejegyzés rögtön erősen indít: „A trikolór helyett a PSD és az ALDE a székely zászlót tűzi ki Székelyföldön” – írja Băsescu. Szerinte Liviu Dragnea PSD-elnök és Călin Popescu Tăriceanu az RMDSZ által a bizalmatlansági indítvány szerdai vitáján ígért szavazatokért cserébe „eladták az ország történelmét.”

Nem csak a székely zászló, hanem március 15-e hivatalos nemzeti ünneppé nyilvánításának terve is kiverte a biztosítékot a volt román elnöknél: „A szenátusi szakbizottságokban megszavazták, hogy március 15-e legyen hivatalos nemzeti ünnep Romániában. A gazemberek úgy tesznek mintha nem tudnának arról, hogy 1848. március 15-én a magyar parlament – egyebek között - megszavazta Erdély egyesülését Magyarországgal. (Avram) Iancu mócjai és a szászok kellett fegyvert fogjanak annak érdekében, hogy Erdély ne legyen Nagy-Magyarország része. Erdélyi románok tízezrei vesztették életüket a magyar grófok elleni harcokban, akik egész falvakat tüntettek el a föld felszínéről, románok százezrei kényszerültek elhagyni szülőföldjüket”

Băsescu továbbá számon kéri a PSD és az ALDE vezetőit, hogy hogyan fognak ezentúl Cebére menni – itt található ugyanis az 1849-49-es forradalom ellen császárpárti lázadást szervező Avram Iancu síremléke. Utóiratában kifejtette: az erdélyi magyarokat továbbra sem akadályozza semmi abban, hogy március 15-én Budapesten ünnepeljenek.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2017. június 20. 15:26
Amikor románok megnyilatkozásait olvasom, mindig az az epitheton ornans jut eszembe, hogy a szerették (szeretik?) kivágni a magzatokat a terhes nők hasából, amikor a drága mócok felkerekednek. Meg hogy mindig hazudnak. Legyenek akár félhülye tengerészek, akár az ELTE-n(!) doktorált művelt(ebb) történészek.
Ultra2015
2017. június 20. 14:14
Jeszusom hogy néz ki ez a faxi, mennyi cujkát iszik? Jelcin dák változata.
SonGoku nagyfaterja
2017. június 20. 13:52
Viktor országos cimborája, a szarháziak kedvelik egymás társaságát. Mondjuk életszemléletük is azonos.
Szívemből magyar
2017. június 20. 12:17
Ez a soviniszta vén f@sz volt Orbánék barátja, bravo..és ezeket mi feltétel nélkül beszavaztuk az EU-ba, megint csak bravo.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!