Könyörögnek Hargita megye vezetői, hogy ki lehessen lőni végre a problémás medvéket

2017. június 28. 14:42

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Adrian Jean Andrei Hargita megyei prefektus közös átiratban kért kilövési engedélyt a környezetvédelmi minisztertől azon medvék esetében, amelyek emberre támadnak, vagy anyagi károkat okoznak.

2017. június 28. 14:42

Közös átiratban kérte a környezetvédelmi minisztertől kedden Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Adrian Jean Andrei Hargita megyei prefektus a kilövési engedély kibocsátását azon medvék esetében, amelyek emberre támadnak, vagy anyagi károkat okoznak. A két közjogi méltóság által aláírt dokumentum felhívja a figyelmet, hogy a medveállomány megnövekedése már nemcsak az ültetvények és háziállatok épségét, hanem az emberéleteket is veszélyezteti, a lakosság nem érzi magát biztonságban.

A levélben kérik a kilövési engedély kibocsátását a problémás egyedekre a biztonságos légkör visszaállítása érdekében, valamint azért is, hogy a medveállomány tudományos ellenőrzés alá kerüljön.

Adrian Jean Andrei nemrég azt nyilatkozta, hogy a medvék garázdálkodása már »elviselhetetlenné« vált a megyében.

Hargita megyében az év eleje óta több tucat háziállat vált a medvék martalékává, négy személy pedig kórházba került medvetámadásban szerzett sérülésekkel – írja az Agerpres.ro.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2017. június 28. 19:00
Érdekes, hogy jobbikosok és libsik szerint inkább a medvék gyílkoljanak embereket meg haszonállatokat mintsem néhány problémás medvét kilőjenek.
még fokozza
2017. június 28. 18:43
A vadászlobbi maga alá gyűri a politikusokat. Undorító.
Akitlosz
2017. június 28. 17:12
Azért Jean-Jacques Annaud A medve című mozifilmjét érettségi tétellé tenném irodalomból. https://www.youtube.com/watch?v=Rjrf5cafctQ
Akitlosz
2017. június 28. 16:47
Hát egy könyörgést megér. Könyörgöm, hogy lőjék ki Hargita megye vezetőit! Felőlem Magyarország visszatelepíthetné a medvléket, jó lenne, ha a medvék dolga lenne a "vadgazdálkodás" és nem a lázár, Semjén féle perverz kocavadászoké. Aztán meg ott Romániában esetleg lehetne etetni a medvéket a lakott területektől távol. Lejárt szavatosságú, de még fogyasztható, hús, gyümölcs, méz szerintem akad elegendő. Akkor odaszoknának a medvék és nem a kukákhoz. Csak mert valaki felborít egy kukát az még nem akkora bűn, hogy ezért lelőjék. Ha kisebbségi tenné, akkor még segélyt is kapna büntetés helyett. Meg lehetne kérdezni az európai országokat, állatkerteket, hogy kell-e nekik medve. Párnak csak lehetne új otthont találni. 15 000 medve élt Európában 2010-ben, szóval minden egyes medvére jut egy nagyvárosnyi ember. 6000 Romániában 2000 Svédországban 1200 Finnországban 700 Észtországban Olaszországban, Norvégiában is élnek medvék. Magyarországon sajnos már nem. :-( Pedig erdő akad itt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!