Oroszország megint vétózott az ENSZ BT-ben Aszad érdekében

2017. április 13. 07:58

Az ENSZ BT arról akart elfogadni egy határozatot, hogy megkérjék a szíriai kormányt: működjön együtt a legalább 87 halálos áldozatot követelő idlíbi gáztámadás kivizsgálásának ügyében. Oroszország azonban – immáron nyolcadszor – vétót emelt Aszad érdekében.

2017. április 13. 07:58

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint az Egyesült Államok diplomáciai megoldásra törekszik Szíriában. Nikki Haley nagykövet szerdán annak az ENSZ-határozattervezetnek a szavazása előtt nyilatkozott, amely az idlíbi gáztámadás vizsgálatát a szíriai kormányzat bevonásával szeretné megindítani.  Az amerikai diplomata leszögezte: „készen állunk, hogy minden erőnkkel a diplomáciai megoldást támogassuk”. A nagykövet hozzátette: a Trump-kormányzat szeretne hozzájárulni a szíriai konfliktus lezárásához. „Az Egyesült Államok szilárdan hisz abban, hogy a politikai megoldás a nézetkülönbségek ellenére is működőképes” – fogalmazott.    

Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete korábban a BT tanácskozásán kijelentette: London szintén arra a következtetésre jutott, hogy a gáztámadásért a felelősség nagyon nagy valószínűséggel a damaszkuszi kormányt terheli. Matthew Rycroft ENSZ-nagykövet közölte: brit tudósok megvizsgálták a támadás helyszínén talált bizonyítékokat, és szarin, vagy ahhoz nagyon hasonló idegméreg nyomait találták. Vlagyimir Szafronkov, Oroszország ENSZ-képviselője azonnal reagált és elutasította e következtetést.      

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint szerdán kora délután szavazott arról a határozattervezetről, amely a szíriai kormány együttműködését kéri a múlt héten történt – és legalább 87 halálos áldozatot követelő – gáztámadás kivizsgálásának ügyében. Oroszország már szerdán délelőtt jelezte, hogy a tervezet szövegét „elfogadhatatlannak” tartja, és kiszivárgott hírek szerint az ENSZ-ben arra számítanak, hogy meg is vétózza majd a délután. Ez végül meg is történt. Ez volt a nyolcadik alkalom, hogy a Biztonsági Tanácsban Moszkva vétót emelt valamely, Szíriát érintő határozat ügyében.

Kína – Etiópiával és Kazahsztánnal együtt – tartózkodott a voksoláskor, tíz másik állam pedig megszavazta a határozattervezetet. Bolívia Oroszországgal együtt nemmel szavazott.

(MTI)

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wintermari
2017. április 14. 10:35
Miért nem dönthetik el a szírek,hogy ki irányítsa azországukat???!!! tudom hülye kérdés,de én így gondolom.
Senye Péter
2017. április 13. 17:37
Van remény: “Things will work out fine between the U.S.A. and Russia. At the right time everyone will come to their senses & there will be lasting peace!” (Trump) https://www.rt.com/usa/384633-trump-russia-lasting-peace/ -trump-russia-lasting-peace
Akitlosz
2017. április 13. 17:21
„Az Egyesült Államok szilárdan hisz abban, hogy a politikai megoldás a nézetkülönbségek ellenére is működőképes” – fogalmazott. " Szíriában jelenleg csak katonai megoldás lehetséges. Ki kell onnan pusztítani a terroristákat. Gázzal vagy patkányméreggel, nekem édesmindegy.
Akitlosz
2017. április 13. 17:20
Oroszországnak jobban be kellene avatkoznia katonailag és minél gyorsabban szétverni a NATO lefejezős terroristáit. Ámbár könnyen meglehet, hogy éppen ez az amerikai politika célja, Oroszországot háborúkba rángatni. Ahányszor Ukrajna elleni orosz inváziót vizionált már a NATO abból az következik, hogy ez a vágyuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!