Kitört az Etna

2017. február 28. 07:28

Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja, a szicíliai Etna nyolc hónap után keddre virradó éjjel ébredt fel. A sötétben magasba szökő, izzó rögöket Catania és Taormina városából is látni lehetett.

2017. február 28. 07:28

Nyolc hónapnyi szünet után feléledt az Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja, emiatt légiforgalmi riasztást adtak ki Szicíliában kedden. A vulkán éjszaka tört ki. A sötétben magasba szökő, izzó rögöket Catania és Taormina városából is látni lehetett. Kisebb lávafolyás is elindult az Etna délkeleti kráteréből. Az olasz geofizikai intézet fokozatosan erősödő rezgéseket és energiaszintet mért a vulkán térségében. Lakott területet a kitörés nem fenyeget. 

A legközelebbi város, Catania repülőterét egyelőre nem zárták le, de a veszélyesnél egy fokozattal kisebb, narancsszínű riasztás lépett érvénybe. Ez annyit jelent, hogy ha a vulkánkitörés, esetleg a magasba lövellt hamu és rögök a légiközlekedést fenyegetnék, akkor felfüggesztik a térségben.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2017. február 28. 10:09
Góbé komment Te komám, az Etna a, jó nagy lángot vet, na!
simonvitéz
2017. február 28. 09:41
Tavaly oktoberben masztuk meg a parommal.kemeny menet volt,kulonosen lefele,de megerte.Holdbeli taj, kulonosen fent a kraternel.
vigyor
2017. február 28. 08:38
..csak a fúst meg a korom ne jöjjön erre, most épp süt a nap, és már nagyon vártam, ne sötétítsék be holmi vulkánok:-))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!