Enyhítene a bankok szabályozásán Trump

2017. február 04. 18:39

Egyik újabb elnöki rendeletében ugyan még nem oldja fel az amerikai bankok működését szigorító, úgynevezett Dodd-Frank törvényt, de felkéri a pénzügyminisztériumot annak felülvizsgálatára.

2017. február 04. 18:39

Donald Trump amerikai elnök rendeletet adott ki pénteken a szigorú banki szabályozások lehetséges enyhítéséről. A rendeletben Trump még nem oldja fel az amerikai bankok működését szigorító, úgynevezett Dodd-Frank törvényt, de felkéri a pénzügyminisztériumot annak felülvizsgálatára. Elemzők szerint az elnök ezzel megtette az első lépést a szabályozás lényeges enyhítésére.

A Dodd-Frank-törvényt – amely Christopher Dodd és Barney Frank, azóta már visszavonult törvényhozókról kapta a nevét – 2010-ben fogadták el, Obama elnök írta alá és célja az volt, hogy a pénzügyi szektor szabályozásával elejét vegye egy újabb, a 2008-as pénzügyi válságéhoz hasonló helyzet kialakulásának.

A hivatalosan Wall Street Reform és Fogyasztóvédelmi törvénynek nevezett jogszabályt elemzők az elmúlt évtizedek legnagyobb és egyik legbonyolultabb pénzügyi szabályozórendszerének tartják, amely alapjaiban érinti a bankok és más pénzügyi intézmények tevékenységét, biztosítandó az ügyfelek védelmét, a pénzpiacok átláthatóságát, valamint a felügyeleti szervek jogkörének erősítését.

Demokrata párti politikusok és a fogyasztóvédelem szószólói szerint a Dodd-Frank törvény szükséges, a republikánus döntéshozók szerint viszont visszafogja a gazdaság működését. 

Donald Trump a választási kampányban megígérte, hogy egyszerűsíti a gazdasági élet valamennyi szektorának szabályozását. Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsának igazgatója pénteken a Fox televízióban – még az elnöki rendelet kiadása előtt – leszögezte, hogy „az első, aminek nekimegyünk, a szabályozás, a túlszabályozás lesz, s nemcsak a pénzpiacokon, hanem minden piacon”. Majd hozzátette: péntektől a pénzügyi szolgáltatások piacának szabályozását kezdik visszaszorítani.

Pénteken a republikánus többségű kongresszus már meg is szavazta, hogy semmisítsék meg a Dodd-Frank-törvény azon passzusát, amely a nagy energetikai cégek külföldi kifizetéseit szabályozza. Amerikai sajtóhírek szerint a képviselőház pénzügyi bizottsága megkezdte a munkát a törvény teljes felülvizsgálatára, és várható, hogy leváltják az éppen a Dodd-Frank-törvénnyel létrehozott Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjét, Richard Cordrayt is. (MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2017. február 06. 11:54
Hát persze! Azt, aki úgy akarja vezetni az USA-t mint egy magánvállalkozást, csak zavarják a pénzügyi korlátok. Igy az is érthetö, hogy a Szaúdik miért nem múszlimok, Trump szerint... De jó lenne legalább abba hinni, hogy a szegények helyzetén javítani fog. Az Obamacare-t eltörölte, valami jobbat igérve. Látszik abból már valami???
madarasi.abel
2017. február 04. 22:31
szerintem Trumpot is csak Soros rángatja. Na, kinek a jó, ha lángokban a világ? Igen, a spekulánsoknak. Clintonné támogatása csak porhintés a szembe :)
madarasi.abel
2017. február 04. 21:40
na, a fehér középosztálybéli férfiak most nagyon boldogok lesznek. és még a lakáshitelük is bővült egy jó nagyot. na, Trump-rajongók, lehet tapsikolni :)
Akitlosz
2017. február 04. 21:22
A szabályozáson egyszerűsíteni jó dolog, de lazítani nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!