Szakértők: Walesa írta az ügynöki jelentéseket

2017. január 31. 14:26

Lengyelországban bejelentették: írásszakértői vélemények szerint Lech Walesa kézírása szerepel azokon a kommunista rendszerből itt maradt ügynöki jelentéseken, amelyek alapján a legendás Szolidaritás-vezér Walesát ügynökmúlttal vádolják. A politikus korábban tagadta az ügynökvádakat, most hallgat.

2017. január 31. 14:26

A  lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) keddi bejelentése szerint az írásszakértői vizsgálatok azt mutatták ki: egyértelműen Lech Walesa, a legendás Szolidaritás-vezér kézírása szerepel egy a lengyel titkosszolgálattal való együttműködésről szóló nyilatkozaton, nyugtákon és több tucat kézzel írt jelentésen.

Az írásszakértői vélemény 225 oldalt tesz ki.

A lengyel állami ügyészség keddi közleménye szerint a szakértői vizsgálat során a dosszié iratait a Walesa által 1963 és 2016 között írt dokumentumokkal hasonlították össze. Az ügyészség egyértelműnek, átfogónak és koherensnek minősítette az igazságügyi szakértői intézet jelentését.

Tanúság

Az IPN tavaly februárban hozta nyilvánosságra Walesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéját, amely az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, valamint az 1976-ig a kommunista belbiztonságnak (SB) adott jelentéseit és saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza. Walesa azóta többször hamisítványnak minősítette az iratokat.

Az ügynökmúlttal már korábban meggyanúsított Walesát tanúként hallgatták ki a vizsgálatok során. A politikus azt állította, a dosszié iratain nem az ő kézírása látható.

Azt, hogy Walesa Bolek fedőnéven együttműködött az SB-vel, és pénzt is kapott érte, már 2008-ban bebizonyították az IPN kutatói, Slawomir Cenkiewicz és Piotr Gonarczyk. Ezt azóta sem cáfolta meg más tudományos munka.

Nincs reagálás

„Nem az a szándékunk, hogy Lech Walesát kitöröljük a történelemből. (...) Ma elmondható: ezentúl nem fér kétség Walesának az SB-vel folytatott együttműködéséhez” - jelentette ki Jaroslaw Szarek, az IPN elnöke, hozzátéve, hogy „a volt elnök megítélése megváltozik”.

Walesa az elhangzottakra egyelőre nem reagált, külföldön tartózkodik. Úgyvédje, Jan Widacki azt mondta, hogy a krakkói igazságügyi szakértői intézet véleménye semmit sem magyaráz. Az ügyvéd új szakértőket hallgatna meg az ügyben.

(MTI)

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2017. február 01. 12:42
A lengyel kommunista titkosszolgálat bármikor felhasználhatta volna Walesa beszervezési dokumentumait és jelentéseit ellene (ezt Walesának is tudnia kellett). Nem tették, hagyták tevékenykedni. Az igazi kérdés: Miért hagyták?!
Pinter68
2017. február 01. 11:23
Akkor a lengyelek úgy jártak Walesával, mint mi Orbánnal. Piedesztálra emelték a rendszer fizetett ellenzékijét.
BőröndÖdön
2017. február 01. 07:54
Szomorú történet.
áfonya
2017. február 01. 02:47
Régi kommunista besúgók másokra mondják amit ők elkövettek ,elvtársak magukról fröcskölik a bűnöket szerintük mindenki besúgó volt ,róluk a bűn súlya osztódjon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!