Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Elítélték az ártalmatlanná tett palesztin merénylőt megölő izraeli katonát

2017. január 04. 14:47

A bírók szerint nem volt megalapozott az az érvelés, miszerint Azaria őrmester azért ölte meg a palesztin férfit, mert úgy érezte, hogy a földön fekvő, meglőtt és magatehetetlen palesztin támadó továbbra is veszélyt jelentett, s robbanómellény lehet rajta.

2017. január 04. 14:47

Az izraeli katonai bíróság szerdán emberölés miatt bűnösnek mondta ki Elor Azaria őrmestert, aki tavaly március 24-én, Hebronban agyonlőtt egy már ártalmatlanná tett, sebesülten a földön fekvő, palesztin késelő merénylőt.

A három fős bírói testület nem tartotta megalapozottnak az őrmester ügyvédeinek érvelését, miszerint Azaria azért adta le a halálos lövést, mert úgy érezte, hogy a földön fekvő, meglőtt és magatehetetlen támadó, Abdel-Fattáh as-Sarif továbbra is veszélyt jelentett, s attól tartott, hogy robbanómellény lehet rajta.

Nem emlékszik

A hadsereg által átadott jegyzőkönyvek tanúsága szerint például a katona a történtek után még nem hivatkozott arra, hogy a támadó a földön fekve is veszélyt jelentett, s egyik társa szerint azt mondta, hogy Sarif megtámadta egy barátját, ezért megérdemelte a halált. A bíróságon azt mondta: nem emlékszik erre a beszélgetésre.

A bíróság szerint a helyszínen készült videofelvételek nem igazolták a védelem később kialakított, újabb és újabb érveit, kétséges, hogy Sarif 11 perccel a merénylet után, sebesülten a földön fekve veszélyt jelentett volna, s az eljárás során az is kiderült, hogy az őt korábban ért hat lövés dacára az okozta a halálát, hogy Elor Azaria fejbe lőtte. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az őrmester tettét nem a jogos védelem, hanem a bosszúvágy motiválta. „Az, hogy a földön fekvő ember terrorista, nem indokolja az aránytalan választ” – indokolta a bírói tanácsban elnöklő Maja Heller ezredes, bíró a döntést.

Az Azaria által leadott halálos lövés elvben teljesen ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival, amelyek tiltják halálos erő alkalmazását olyanokkal szemben, akik nem jelentenek közvetlen életveszélyt.

Fellebbezés

Az Azaria-ügy az izraeli tízes tévécsatorna szerint kilóg a tavalyi év merényletei során lelőtt késes támadók sorából, mert noha a palesztin késelők többségét tettük elkövetése közben megölték, de őket a merénylet közben, noha olykor vitatható módon, de önvédelemből, és nem jóval később ölték meg az izraeli katonák.

Izraelben legutóbb tizenkét évvel ezelőtt ítéltek el katonát emberölésért, amelyért legfeljebb húsz év börtön szabható ki. A bíróság várhatóan egy hónap múlva hirdeti majd ki, hogy milyen büntetést ró ki a gyilkos katonára. Szakértők szerint a szigorú ítélet ellenére, részben a közvélemény nyomására, Azaria viszonylag enyhe börtönbüntetésre számíthat. Ügyvédei mindenesetre már bejelentették, hogy fellebbeznek.

Az eset az utóbbi hónapokban megosztotta az izraeli társadalmat. Az órákig tartó ítélethirdetés közben mintegy száz ember tüntetett az őrmester felmentéséért a bíróság épülete előtt. (MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rike
2017. január 04. 19:54
Na, Most elég nagy szarban vagytok. Amúgy is, de ez most nagyobb. Muszlimot lőtt le a (zsidó) katona. Magatehetetlen muszlimot, gondolom a szemét lőtte ki , gondolom gumilövedékkel, és ygurcsányista volt az a... , de pillanat! Ha muszlimot, aki bevándorló, meg erőszakol és nem Orbán üzletfele, avagy szomszédja, vagy (még) nem vett letelepedési kötvényt) akkor kell, sőt lehet mert... Nem feleim. Nem rúgunk fejbe földön fekvő tüntetőt '06', és nem lövünk fejbe földön fekvő terroristát. Mert nem. No meg nem pucolunk meg az általunk megrendezett balhé elöl, a hidon, pedig még golyóálló mellény is van rajtunk, na hol? Hát a Parlamentben. Utoljára Ceau védte így magát. És mi lett a vége? Én azt a szegény Asszonyt, no meg a gyerekeket sajnálom. Ceau gyerekei szívtak. Nem kicsit. Meg az erdélyi magyarok. Most, mivel nekünk sem jár jobb, megkaptuk a vidéki bunkót ( ne tévedjetek, nincs bajom a vidéki értelmiséggel), nekem a vidéki bunkóval van gondom. Hát most mi szívunk. Meg is érdemelitek.
Türelem
2017. január 04. 17:55
Nem lehet elvárni a békeidőben elfogadott mérlegelést olyan helyzetekben, amikor palesztin késelők ártatlan izraeliekre vadásznak, ölési szándékkal. Ezt csak kemény fellépéssel megelőzni lehet. Fotelből, fűtött szobából meg moralizálni.
DrPepper
2017. január 04. 16:27
Az, hogy soha egyetlen merénylőt nem fognak el élve, valószínűleg nem véletlen. Feltételezem, hogy az adott esetben halottnak hihették a merélnylőt, ezért került sor megkésve a likvidálásra.
fogd a pénzt és kuss
2017. január 04. 15:41
tv javaslat: 1§ egy terrorista ellen semmilyen eszköz és annak használata nem aránytalan
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!