Botrány csökkenti Fillon esélyeit a francia elnökválasztáson

2017. január 27. 16:39

François Fillon becsületes és tisztességes politikusi múltjára felépített kampánnyal győzött, most azonban botrány tépázza népszerűségét: egy lap szerint fiktív parlamenti állást biztosított feleségének. A párizsi ügyészség szerdán sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával vizsgálatot indított ellene.

2017. január 27. 16:39

Visszaesett a tavaszi francia elnökválasztás eddig nagy esélyesének tartott François Fillon volt kormányfő, konzervatív elnökjelölt népszerűségi mutatója felesége állítólagos fiktív parlamenti állása ügyében indított ügyészi vizsgálat óta – derül ki az Odoxa közvélemény-kutatóintézet által készült felmérésből, amelyet a France Info francia hírrádió rendelt meg.

A franciák többsége már nincs jó véleménnyel Fillonról

A január 26-án 1012 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 61 százaléka rossz véleménnyel van Fillonról, s 38 százalékuk vélekedik pozitívan a jobboldali elnökjelöltről. Ez négy százalékos visszaesés jelent az előző, január 8-i felmérés óta. A baloldali szimpatizánsok 81, a jobboldaliaknak pedig 38 százaléka van rossz véleménnyel François Fillonról. Az Odoxa arra is emlékeztett, hogy a volt kormányfő népszerűségi mutatója 16 százalékot esett vissza a jobboldali előválasztás első fordulója előtt, novemberben készített felmérés óta, amikor is a franciák többsége (54 százalék) még jó véleménnyel volt róla.

A párizsi ügyészség szerdán sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával vizsgálatot indított a Le Canard enchainé egyik cikke alapján. A jól értesült szatirikus hetilap azt állította, hogy Penelope Fillon nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

A „gyalázatosnak” és rágalomnak minősített vádakat François Fillon csütörtökön tagadta, elmondta, hogy felesége 1981 óta „törvényesen és átláthatóan” dolgozott mellette asszisztensként, és ezt bizonyítani tudja az ügyészségen. Viszont eközben arról is beszélt, hogy gyerekeinek is adott szenátorként megbízást ügyvédi munkákra: ez azért érdekes, mert akkoriban egyik gyereke sem volt ügyvéd.

Juppé kizárta, hogy Fillon helyett induljon

A felmérésekben jelenleg Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökével fej-fej mellett az élen haladó konzervatív jelölt kampányát gyakorlatilag felfüggesztette a sajtóban csak Penelope-gate-nek nevezett gyanú. A francia jobboldali előválasztás második helyén végzett Alain Juppé pénteken kizárta, hogy elindul a tavaszi elnökválasztáson, amennyiben François Fillon visszalépésre kényszerül.

Elemezők szerint annak nincs sok esélye, hogy Fillon ellen eljárás indul, s ezért a jelölt visszalépne, hiszen jogilag nehéz bebizonyítani azt, amit a lap állít. A felmérés viszont arra utal, hogy a közvélemény már ítélkezett. A francia sajtó által megkérdezett jobboldali politikusok többsége ugyanis nem tud arról, hogy Penelope Fillon részt vett volna a férje munkájában.

A ügy azért is kínos Fillon számára, mert a volt kormányfő a jobboldali előválasztáson a korrupciós ügyekben érintett Nicolas Sarkozy volt államfővel és egy törvénytelen pártfinanszírozási ügy miatt elítélt Alain Juppé volt miniszterelnökkel szemben a becsületes és tisztességes politikusi múltjára felépített kampánnyal győzött.

A Le Monde című napilap értesülése szerint a jobboldal vezető politikusai arra számítanak, hogy az elnökjelöltek esélyeit mérő következő felmérésben Fillon már csak a harmadik helyen fog állni Marine Le Pen és a függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere mögött.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2017. január 28. 14:43
Ez olyasmi, amiből nem lehet jól kijönni, akkor sem, ha mindenki ezt csinálja. Biztos, h. nem egészen mindenki. Le Pen, AfD esélytelen, mert mindenki más összefog ellenük. Mindkét országban, éppúgy, mint Ausztriában VAN jelentős, már állampolgár Közel-Keletről származó bevándorló. Nagyon sajnálom, de normális ember nem alkalmazza a feleségét, fiát közvetlen beosztottként a kormányzati szférában, a magán szféra nyilván más. Szimpatikusnak tűnt, kár, h. kiderült, nem annyira.
néhai Ch.Pilot
2017. január 28. 11:33
Nem csodálkozom. Sőt, már vártam. Ideje volt, hiszen választás van. Egy jobboldali politikusnak mindig vannak sötét ügyletei.... ahogy a baloldaliaknak is. Csak a baloldaliaknál semmi sem számít bűnnek (hisz erkölcsöt hírből sem ismernek), a jobboldalnál egy tyúkper, vagy egy leszakadt inggomb is. Elvégre az mégsem engedhető meg, hogy Trump után Franciaországban is egy a Globális Világhatalommal ellentétes érdekeket képviselő, az alapvető emberi értékek mentén politizáló politikus kerüljön hatalomra!
Morgen
2017. január 27. 18:44
Jétszma.
Akitlosz
2017. január 27. 17:57
Nyilván teljesen véletlen, hogy most derült ki. Semmiféle célzatosság nincsen benne, hogy az ügyészségek, rendőrségek valahogyan gyakran választási kampányok idejére zárnak le, illetve indítanak el ügyeket. Csakis a véletlen műve lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!