Népszavazást írhatnak ki Hollandiában a CETA-ról

2016. november 04. 16:25

Közel kétszázezren aláírták a CETA elleni népszavazási petíciót Hollandiában. A referendumot háromszázezer aláírás esetén írják ki, habár annak eredménye semmiképp nem lesz kötelező érvényű. Az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt vasárnap írták alá Brüsszelben, de még a nemzeti és regionális parlamenteknek is jóvá kell hagyniuk.

2016. november 04. 16:25

Aláírásgyűjtést indítottak aktivisták Hollandiában annak érdekében, hogy népszavazást írjanak ki az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásáról.

A petíciót már több mint közel kétszázezren aláírták, a népszavazás kiírásához legalább 300 ezer aláírásra van szükség Hollandiában. A referendum akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak legalább 30 százaléka részt venne rajta.

Hosszas egyeztetéseket követően múlt szombaton az Európai Unió mind a 28 tagállama jóváhagyta a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt, másnap pedig aláírták a megállapodást a brüsszeli EU-Kanada csúcstalálkozón. Az egyezséget a tagországok mindegyikének ratifikálnia kell.

Ugyan a népszavazás nem lenne jogilag kötelező érvényű, a CETA elutasítása szakértők szerint meglehetősen kínos helyzetbe hozná a kormányt, ahogyan az az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálásáról kiírt holland referendum esetében is történt.

A kezdeményezés mögött álló, „Platform CETA-TTIP referendum” nevű szervezet szerint a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezmény veszélyezteti a demokráciát, általa ugyanis a nagyvállalatok kikezdhetnék a holland jogszabályi előírásokat. A CETA a várakozások szerint a vámok, valamint a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. 

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2016. november 05. 22:40
elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. " Milyen szép, amikor csak nyertesek vannak! Miért néznek minket hülyének?
Akitlosz
2016. november 04. 21:15
"Népszavazást írhatnak ki Hollandiában a CETA-ról" Hollandiában igen, Magyarországon nem. De ez csak egy lehetőség nem tény, nem hír.
Lanchaster
2016. november 04. 19:52
A román, és bolgár vízummentességet már megszavazta Kanada? Nekik ugyanis az a feltételük.
mokány
2016. november 04. 18:29
Dózsa népe, hallgass Petőfire, meg Adyra is: küldjük haza a disznófejű nagyurat, meg a YAnkee (usa) katonákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!