Nizzai tragédia: részvétét fejezi ki az egész világ

2016. július 15. 09:39

Részvétét fejezte ki számos kormány- és államfő a csütörtöki nizzai ámokfutás után. A 84 halottat követelő merénylet megrázta az egész világot. Áder János alattomosnak nevezte a merényletet, Klaus Iohannis román államfő összefogásra szólított fel, míg Joachim Gauck német államfő az egész világ elleni támadásnak könyvelte el az eseményeket. Angela Merkel német kancellár, Robert Fico szlovák kormányfő és Li Ko-csiang kínai államfő is Mongóliában, az Ázsia-Európa csúcson értesültek az eseményekről. A találkozón egy perce néma csenddel emlékeztek. Obama elnök az Egyesült Államok segítségét ajánlotta fel Franciaországnak, Donald Trump pedig elhalasztotta az alelnökjelöltje megnevezését.

2016. július 15. 09:39

Áder János köztársasági elnök őszinte részvétét fejezte ki a csütörtöki nizzai terrortámadásban elhunyt áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak Francois Hollande francia államfőnek küldött táviratában Magyarország népe és a maga nevében.

A megpróbáltatásnak ezekben a nehéz óráiban őszintén együtt érzünk mindnyájukkal, és szívből osztozunk nagy fájdalmukban” – írta. A köztársasági elnök a „brutális merénylet” sebesültjeinek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánt. „Az alattomos merénylet azonban megerősíti közös meggyőződésünket: úrrá kell lennünk az öldöklés megszállottjain, és mindent meg kell tennünk, hogy a békés emberek életét sehol se fenyegethessék a terror és a pusztítás erői” – hangsúlyozta Áder János. Ebben a küzdelemben Franciaország a továbbiakban is számíthat barátai, köztük Magyarország támogatására és a közös erőfeszítésekhez való hozzájárulására – fűzte hozzá.

A magyar kormány is legmélyebb részvétét és együttérzését fejezte ki Franciaország népének és kormányának a nizzai terrortámadás miatt – mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Német államfő: támadás az egész szabad világ ellen

A szabad világ elleni támadásnak minősítette a nizzai tömeges gázolást a német államfő. A hivatalos látogatáson Chilében tartózkodó Joachim Gauck hivatala útján tudatta, hogy Francois Hollande francia elnöknek részvétnyilvánító táviratot küldött, amelyben kiemelte, hogy július 14., a francia nemzeti ünnep napja a francia forradalom eszméinek ünnepe, és ezek az eszmék „a mi értékeink is”. „Ezért egy támadás Franciaország ellen az egész szabad világ elleni támadás” – hangsúlyozta a német szövetségi elnök.

A német külügyminisztérium közölte, hogy egyelőre nem tudni német áldozatokról vagy sérültekről.

Megrázta a hír az Ázsia-Európa csúcsot is

Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak Angela Merkel kancellár is, aki a mongóliai Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) helyszínén. Német hírportálok beszámolói szerint újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy „Németország kiáll Franciaország mellett a terrorizmus ellen folytatott harcban”.

Robert Fico szlovák államfő is az eurázsiai csúcson értesült a nizzai eseményekről. Nem csak Európát, hanem az egész világot hónapokon át nyugtalanságban fogja tartani a nizzai terrortámadás – jelentette ki pénteken Fico, és felhívta a figyelmet arra, hogy a terrortámadások manapság már a világ minden sarkában előfordulnak. A szlovák kormányfő nyilatkozatában sajnálatát és együttérzését fejezte ki a nizzai terrortámadás áldozatainak és sérültjeinek, valamint szolidaritását Franciaországnak. Hozzátette: a történtekről az éjszaka folyamán már egyeztetett a szlovák biztonsági szolgálatokkal, és ezek alapján életbe léptetik az ilyen esetekben szokványos biztonsági intézkedéseket. A szlovák külügyminisztérium közlése szerint a nizzai terrortámadásnak nincs szlovák állampolgársággal rendelkező áldozata és sebesültje sem.

A terrorizmus minden formáját elítélte Li Ko-csiang kínai kormányfő és együttérzését fejezte ki a nizzai teherautós tömeggyilkosság áldozatai hozzátartozóinak pénteken szintén az ulánbátori csúcstalálkozón. Az eddigi hírek szerint két kínai állampolgár sérült meg.

Sajtójelentések szerint az ASEM-csúcstalálkozó megnyitóját a tömeges gázolással kapcsolatos részvétet és felháborodást kifejező megnyilatkozások uralták. Az eurázsiai együttműködés fórumán egyperces csenddel emlékeztek a nizzai áldozatokra.

Klaus Iohannis: Csak összefogva győzhetjük le a terrorizmust

A román elnök az elnöki hivatal honlapján közölt üzenetében határozottan elítélte a Franciaország nemzeti ünnepén történt nizzai merényletet, és Románia szolidaritását fejezte ki. „A terrorizmust vissza kell verni, a kegyetlen megnyilvánulásokat le kell állítani, és ezt csakis összefogva tehetjük meg azok ellen, akiknek semmilyen magyarázatuk nincsen tetteikre” – fogalmazott az elnök.

Az egyik közösségi hálón közölt román és francia nyelvű bejegyzésében fejezte ki Románia együttérzését Dacian Ciolos miniszterelnök is, aki azt hangsúlyozta, hogy csütörtök esti embertelen megnyilvánulásnak olyan emberek estek áldozatául, akik a szabadság, egyenlőség és testvériség jelszavával ünnepeltek Nizzában. 

A román külügyminisztérium péntek reggeli közleményében tudatta: a nizzai merénylet kórházba szállított sebesültjei között két román állampolgár is van. Lazar Comanescu külügyminiszter a Digi 24 hírcsatornán elmondta: huzamosabb ideje Franciaországban élő román állampolgárok sebesültek meg.

Obama segítséget ajánlott fel, Trump elhalasztja az alelnök választást

Barack Obama amerikai elnök terrorcselekménynek minősítette a több mint 70 emberéletet követelő nizzai tömeges gázolást csütörtök esti közleményében. Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményben hozta nyilvánosságra, hogy Obama elnököt azonnal tájékoztatták a Nizzában történtekről, este pedig maga a Fehér Ház adott ki közleményt. Ebben Obama elnök terrorcselekménynek nevezte és „a leghatározottabban elítélte” a nizzai tömeges gázolást, az amerikai nép nevében is együttérzéséről biztosította a francia elnököt, valamint a francia nemzetet. A sebesült túlélőknek gyors felépülést kívánt. A közleményben leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz. „Szolidaritásunkkal és partnerségünkkel legrégebbi szövetségesünk, Franciaország mellett állunk” – olvasható a kommünikében. 

Közleményt adott ki Donald Trump is. A republikánusok várható elnökjelöltje döbbenetének adott hangot, és szintén együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival. Bejelentette, hogy a terrorakció miatt elhalasztja péntek délelőttre ígért bejelentését arról, hogy kit választ alelnökjelöltjének.

Oroszország és az Egyesült Királyság is részvétét fejezte ki

Vladimir Putin a francia államfőnek küldött táviratában fejezte ki együttérzését. Erről a Kreml szóvivője nyújtott tájékoztatást - számol be a Reuters.

Boris Johnson, frissen kinevezett brit külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozott az eseményekről. „Együttérzünk a francia néppel” - mondta a volt londoni polgármester. 

Terror Nizzában

Nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a csütörtök esti nizzai terrortámadásnak. Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe - közölte pénteken a francia belügyminisztérium. A támadó menet közben pisztolyából lövéseket adott le. A rendőrök megölték az ámokfutót. 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sozlib_abschaum
2016. július 15. 17:51
"Nizzai tragédia: részvétét fejezi ki az egész világ", jaj ez majdnem hasonlít a világ proletárjai egyesüljetek.
Aerion
2016. július 15. 15:46
... Joachim Gauck német államfő az egész világ elleni támadásnak könyvelte el az eseményeket ... Az lehet, hogy ez a merénylet az egész világ ellen irányul, de a merénylet okozói nem az egész világ minden embere, hanem az olyan egyének, mint ő. Csupa, csupa egykor volt nyugati kommunista, és ma élő balliberális. Ők a felelősök. Mi pedig fizetünk.
krisztoforo48
2016. július 15. 14:57
Az "arab tavasz" meghozza az eredményeket.Azok pedig,akik okozták,most képmutatóan sajnálkoznak és részvétet kívánnak.Undorító.
MPkm_-
2016. július 15. 11:52
A migránssímogató ál"civilek"ma megint vizsgáztak.Persze ilyenkor kuss van mi?Minden rohadék bevándorlót kizavarni európából.De minél elöbb amíg nem lesz kötelező mindenkinek az allah ahbarr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!