Beismerte az IMF: feláldozta a görögöket az eurózónáért

2016. július 29. 20:14

Az IMF független kiértékelő hivatala (IEO) arról ír jelentésében, hogy az IMF vezetői az euró-projekt eufóriájában, az önelégült szervezeti kultúra miatt szerencsétlen döntések sorát hozta. Ezzel a jelentéssel lényegében beismerte a Nemzetközi Valutaalap, hogy felelőssé tehető az euróövezeti adósságválság kialakulásáért és Görögország pénzügyi helyzetéért.

2016. július 29. 20:14

Az IMF független kiértékelő hivatala, az Independent Evaluation Office (IEO) legutóbbi vizsgálatában komoly kritikával illette a szervezet vezetését – tudósít a The Telegraph.

A brit lap birtokába jutott vizsgálati jelentés szerint a Nemzetközi Valutaalap menedzsmentje félrevezette saját ügyvezető testületét, szerencsétlen döntések sorát hozta Görögországban, az euró-projekt kritikátlan támogatójává vált, miközben figyelmen kívül hagyta az euróövezeti adósságválság jeleit.

A jelentés kitér arra, hogy a Christine Lagarde által irányított IMF-ben az „önelégültség kultúrája” uralkodik, felszínes és mechanisztikus elemzések születnek, sokszor még az sem világos, hogy valójában ki hozza a döntéseket. Ezzel kapcsolatban azt említi az elemzés, hogy sokszor a döntések a szervezet hivatalos csatornáin kívül születnek, sőt egyes érzékeny témákról még csak írott dokumentum sincsen.

Az eurózónával kapcsolatban arra jutott a vizsgálat, hogy a döntéseket erősen érintette a csoportgondolkodás; már az euró bevezetése előtt is csak a közös valuta előnyeit hangsúlyozták az IMF közleményei. Így történhetett, hogy nem vették figyelembe a tényt, hogy Görögország az euró-csatlakozás pillanatában is már egy évtizede folyamatosan külső finanszírozásra szorult – az IEO vizsgálata értelmében.

A jelentés szerint a görög válság mélyülésénél a Valutaalap hibás előrejelzésekre és statisztikákra támaszkodott és az IMF által erőltetett, a GDP 11 százalékával egyenértékű megszorítás pedig a görög állampolgárokat sújtotta. Ez pedig a vizsgálat szerint nem volt igazságos velük szemben, hiszen ezt a terhet a monetáris unió érdekében kellett viselniük. Ezzel az IMF első ízben ismerte el, hogy valójában a nemzetközi közösség érdekében érdekében kellett elviselnie a görögöknek a megszorításokat. 

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. július 30. 12:03
Azért a görögök bebukásában az a sok hazugság, félrevezetés is szerepet játszott, amit évekig produkáltak. Németeknél magasabb átlagnyugdíj, bejárásért prémium az állami hivatalokban és egyéb abszurditások derültek ki, amikor kicsit megkaparták a felszínt.
GV0917
2016. július 30. 09:56
La Garde Dame malőrje Linával... Őrizte a Garde Dame a Linát Nehogy schwartzban árulja a libát... De mivel a Lina is egy Liba, Az Olymposzon lett is nagy galiba! A Garde Dame foghatja a fejét, Mert a liba elvesztette eszét! Szegény Zeusz hiába mennydörög- Fülig adós maradt miden görög... Ennek oka az a buta liba, Aki még is elment a lagziba! S hiába volt posztján a Garde Dame Megtömték a libát, de jól meg ám! Gyurcsány arcán vigyor és nagy öröm, Mert nem "őtet" rúghatták jól tökön. Itakhába bánatos a görög, Szerencse, hogy nem vagyok én török! Mert a végén biztosan kitörök! Szerencsénk, hogy elkerült Mehemed, Kecske helyett tartunk majd tehenet.... /Bár a "bona vacca"- a jól tejelő tehén még csak álom. De majd csak megvirrad.../
Onurisz
2016. július 30. 09:30
Az "önelégültség kultúrája" uralkodott. A kis aranyosak. Hogy simogatják egymást még ilyenkor is. Ránéznek néhány számra és Washingtonból megmondják, hogy sok ezer kilométerre onnan mi a baj és mit kell tenni. Természetesen mindig tönkre kell tenni a kis emberek életét a nagyok ön-elégültsége érdekében. „Sztálin elvtársnak megvan az a hatodik érzéke, mellyel felfogja a szinte észrevétlen változásokat. Meghallja a fű növését és a csírázó magból előre látja, hova veti majd árnyékát a terebélyes fa. Nem egy kijelentése szinte jóslásnak tűnhetne fel, ha nem tudnók, hogy e jövőbelátás mögött ott áll a marxizmus-leninizmus egész tudományos fegyvertára.” Mi a különbség Lajos? Önelégült Bokros Lajos!
csuka
2016. július 30. 08:53
Napi FIDESZ/DSZ MAFFIA hírek: http://alfahir.hu/torvenytelenul_kapott_13_milliardot_a_fideszes_kepviselo_alapitvanya --- "CIGÁNYOKKAL NYOMJÁK LE AZ INGATLANÁRAKAT KECSKEMÉTEN Kecskeméten városszerte egyre több ingatlanba költöznek cigányok, minden cigány lakta háznak ugyanaz a tulajdonosa: egy helyi vállalkozó. A magyarok menekülnek a cigány lakta környékről, a rossz szomszédság miatt elértéktelenedett házakat pedig a vállalkozó vásárolja fel. Ingatlan mutyi és egy fideszes jóbarát az önkormányzatban." http://alfahir.hu/ciganyokkal_nyomjak_le_az_ingatlanarakat_kecskemeten
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!