Obama: Ha nem cselekszünk, további mészárlások lesznek

2016. június 17. 08:51

„Ha nem cselekszünk, több ehhez hasonló mészárlást fogunk látni, mert döntésünkkel megengedjük, hogy ezek megtörténjenek” – szögezte le Barack Obama amerikai elnök az orlandói tömegmészárlás kapcsán, mely során egy afgán származású férfi 49 embert ölt meg egy melegbárban.

2016. június 17. 08:51

A tömegmészárlások folytatódni fognak, ha az Egyesült Államok nem tesz a fegyveres erőszak ellen és a belföldi terrorizmus megfékezéséért – jelentette ki csütörtökön az amerikai elnök, aki Orlandóba, a 49 halálos áldozatot követelő tömegmészárlás helyszínére látogatott.

„Ha nem cselekszünk, több ehhez hasonló mészárlást fogunk látni, mert döntésünkkel megengedjük, hogy ezek megtörténjenek” – szögezte le Barack Obama, aki az Egyesült Államok történetének eddigi legvéresebb lövöldözésének áldozatul esettek családtagjaival találkozott Orlandóban. Hangsúlyozta, örömmel vette tudomásul, hogy az amerikai szenátus szavazást kezdeményezett arról, hogy megakadályozzák a terrorgyanús kötődésekkel rendelkezők fegyvervásárlását.

Megállítaná az öldöklést

Obama elnök és Joe Biden alelnök 49 szál fehér rózsából font koszorúkkal rótta le kegyeletét a tömegmészárlás áldozatainak emlékére kialakított, rögtönzött emlékműnél. Az elnök egyben arról biztosította a tömegmészárlás áldozatainak családtagjait és a túlélőket, hogy további lépéseket tesz a fegyveres erőszak megállítására. 

„A mi politikánk túlságosan is lehetővé tette, hogy terroristák, vagy akár csak zavart emberek is, könnyedén fegyvert vásárolhassanak, sőt, ezt törvényesen tehetik meg” - fogalmazott az elnök. Hozzátette: megölelte a gyászolókat akik azt kérdezték tőle, miért ismétlődhet ez meg újra és újra. „Megígértem, hogy további lépéseket teszünk az öldöklés megállítására” – mondta az elnök. Hangsúlyozta, hogy azoknak, akik ellenzik a fegyvervásárlás és -viselés szigorítását, találkozniuk kellene az orlandói merénylet áldozatainak hozzátartozóival.

Az elnök és az alelnök a szivárványszínű zászlókkal fellobogózott városban találkozott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta legsúlyosabb és legtöbb életet követelő tömegmészárlás áldozatainak szeretteivel és a túlélőkkel, valamint az áldozatok segítségére siető rendőrökkel, orvosokkal, ápolókkal. A találkozók után arról beszélt, hogy az amerikaiaknak össze kell fogniuk, és a további fegyveres erőszak elkerüléséhez a korábbiaktól eltérő módon kell közelíteni a problémához. Politikai táborokon átívelő összefogásra és együttes munkára van szükség – fogalmazott, és kitért arra is, hogy az Egyesült Államok továbbra is fáradhatatlanul harcol majd az olyan terrorszervezetek ellen, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida. 

McCain: Obama felelős a tömegmészárlásért

A politikai nézetkülönbségeik ellenére is, az elnöki különgépen Obamával utazott Orlandóba Marco Rubio, republikánus szenátor, volt elnökjelölt-aspiráns. A floridai politikus szintén összefogásra szólított fel. 

Közben Washingtonban John McCain republikánus szenátor nyilatkozatot adott, amelyben azzal vádolta meg Obama elnököt, hogy közvetlenül és személyesen ő a felelős az orlandói tömegmészárlásért, mert „kivonta a katonákat Irakból, az al-Kaida Szíriába ment és Iszlám Állam lett belőle, az Iszlám Állam pedig Obama kudarcának következtében lett az, ami”. Az arizonai szenátor percekkel később korrigálta nyilatkozatát, azt mondta, „rosszul fogalmaztam”, és Twitter-üzenetében, majd írásos közleményben leszögezte: nem személyesen Obamam elnököt akarta felelőssé tenni, hanem a nemzetbiztonsággal összefüggő döntéseit.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2016. június 17. 12:26
Hát persze, hogy az ottani libsik ott is a polgárok lefegyverzésében látják a megoldást. Pedig ha csak egynek is lett volna önvédelmi fegyvere abban a bárban, ma valószínűleg kevesebb halálos áldozatról lenne szó. A fegyveres támadók koránt sem olyan elszántak, ha fegyveres ellenállásba ütköznek! Az USA poltikáját irányító libsi elit rég óta ki akarják venni az amerikaiak kezéből a fegyvereiket, mert az amaerikai polgárok önvédelmi képessége súlyos akadályt gördít a hatalmi mohóságuk elé, hogy korlátlanul azt csinálhassanak azzal az országgal, amit csak akarnak. Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy nem véletlenül sűrűsödnek a fegyveres tragédiák, hogy ezek szándékosan előidézett, forszírozott mészárlások, amiknek az a célja, hogy a fegyvertartás ellen hangolják az amerikaiakat, hogy könnyebben le lehessen tolni a torkukon a fegyvereik elvételét, hogy önként szolgáltassák ki magukat az országukat uraló háttérhatalomnak. Persze nem fog menni. Azon a napon fog kitörni a 2. polgárháború az USA-ban, azon a napon fog darabjaira szakadni az az ország, amikor megpróbálják elvenni az amerikai polgárok legálisan tartott fegyvereit.
Akitlosz
2016. június 17. 12:22
"az orlandói tömegmészárlás kapcsán, mely során egy afgán származású férfi 49 embert ölt meg egy melegbárban." Talán hőgutát kapott. Ilyenkor ezért is fontosak a légkondicionálók, hogy a bárok ne legyenek melegek.
cutcopy
2016. június 17. 11:08
"nem személyesen Obamam elnököt akarta felelőssé tenni, hanem a nemzetbiztonsággal összefüggő döntéseit" Hehe ez jó, tehát senki sem felel a rossz döntéseiért..
pollip
2016. június 17. 10:54
Évente 30 000 ember hal meg fegyver által az usa-ban. 25 000 még rendben volt Obamának?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!