Az FPÖ-szavazókon gúnyolódott a német köztévé

2016. május 02. 22:15

Nemcsak a török elnökből űznek gúnyt a ZDF humoristái. A Heute Show nevű heti viccműsor az osztrák elnökválasztáson taroló FPÖ-s Norbert Hofer szavazóit pécézte ki magának egy verssel.

2016. május 02. 22:15

A szombat éjszakánként a fél német és európai közéletből gúnyt űző Heute Show ezúttal az osztrák elnökválasztással foglalkozott a német közszolgálati ZDF-en. A Hans-Joachim Heist által alakított Gernod Hassknecht nevű karakter egy bielefeldi, bécsi mintára kialakított kávézóban szaval el egy a ZDF minőségi követelményeinek hangsúlyozottan nem megfelelő verset a klasszikus FPÖ-szavazóról.

Előtte viszont felsorolja, jött-e valaha is bármi jó dolog Ausztriából. A császármorzsáról megállapítja, hogy valójában nem is rendes étel, hiszen csak egy darabjaira hullott palacsinta, a lipicai méneket lebuzizza és olyan ocsmánynak tartja őket, hogy még lasagnához se használná őket fel. Az osztrák zenéről megállapítja, hogy bár DJ Ötzi korai dolgai rendben voltak, de Mozart nem tudott semmit.

Az egyébként szándékosan a Jan Böhmermann török elnökön gúnyolódó versére hajazó műnek Az FPÖ-szavazó címet adták. A versben előfordul vérfertőzés, tyúkokkal és zergékkel való közösülés és persze a klasszikus pincés példa is. Itt van németül:

„Palatschinken, Apfelstrudel
Birne hohl und weich die Nudel.
Du machst dir selbst dein Bundesheer,
durch Inzest beim Geschlechtsverkehr.

Egal ob Hühner oder Gemsen,
mit beiden tust du gerne wemsen.
Und ist die Gemse einmal schneller,
dann geht’s zur Schwester in den Keller.”

Az egészet külön izgalmassá teszi, hogy az Erdoğan-vers után kirobbant Böhmermann-botrányra reagálva az osztrák FPÖ a művészet szabadadságára hivatkozva élesen bírálta Angela Merkel német kancellárt, amiért lehetővé tette, hogy a német humorista ellen eljárás induljon. A műsorra az FPÖ vezetője, HC Strache is reagált hétfő este:

„Mint tudjuk, a művészet szabad. És a szatírának sem kell mindig intelligensnek, humorosnak és ízlésesnek lennie. Erről minden osztráknak magának kell véleményt alkotnia. És szerencsére minden osztrák demokratikusan, szabadon dönt majd a választáson, és nem hagyja magát a szomszédországból érkező tévéprodukciók által befolyásolni.”

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik