A törökök nem engedik tovább az EU-ba a jól képzett szíreket

2016. május 22. 11:40

A Spiegel információi szerint a török kormány nem engedi tovább az EU-ba a magasan képzett szír menekülteket. Német, holland és luxemburgi hatóságok szerint a törökök többször vonták vissza az utolsó pillanatban olyan szírek papírjait, ahol a családfő mérnök, orvos vagy jól képzett szakember volt.

2016. május 22. 11:40

A Spiegel című német hetilap információi szerint újabb fejezetéhez érkezett az uniós-török menekültekről szóló alku körüli vita. Törökország és az EU azon vitáznak, kinek van joga kiválasztani azokat a szíreket, akik a megállapodás szerinti egy ide, egy oda felosztásban végül Európába, nem pedig a törökországi menekülttáborokba kerülnek.

A hetilap értesülései szerint több európai kormány is kritizálja, hogy a potenciálisan az unióba érkezők törökök által összeállított listáján feltűnően sok a „nehéz eset”, vagyis komoly egészségügyi problémákkal vagy éppen nagyon alacsony képzettséggel rendelkeznek az illetők. A lap német, holland és luxemburgi informátorai szerint a török hatóságok többször is az utolsó pillanatban vonták vissza olyan családok kiutazási engedélyeit, ahol a családfő mérnök, orvos vagy jól képzett szakember volt.

Törökország időközben az UNHCR-rel hivatalosan is közölte, hogy az uniós-török alkuban lefektetett 1:1-mechanizmus keretén belül a jól képzett szírek nem utazhatnak tovább az unióba. A törökök a megállapodásban foglalt különjogaikra hivatkoznak: normál esetben ugyanis nem egy kormány, hanem az UNHCR hozza meg a döntést arról, ki hova mehet. Az UNHCR munkatársai nem hivatalosan arról is beszéltek a lapnak, hogy a szerepük gyakorlatilag a törökök által eléjük rakott papírok lepecsételésére korlátozódott.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2016. július 05. 16:41
Ne felejtsétek el, milyen kiváló tapasztalatuk van a hosszú távú gyaloglás terén, na meg a túlélési képességfejlesztésük se kutya! Milyen hasznos lehet ez, ha jönnek Hillary ufó-megszállói -hö?
balbako_
2016. június 08. 18:24
Sőt az egészségeseket sem.
Morgen
2016. május 26. 01:19
Na, hülyére nem pazarolom még az eér görgető funkcióját sem. Mély fájdalommal búcsúzom tőled, provokátorkám! A gazdádra okádj!
Zsolt75
2016. május 24. 20:46
Nem is kell. Nem építeni jönnek, hanem rombolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!