Hat hónapon belül uniós lista lesz az adóparadicsomokról

2016. április 07. 20:29

Hat hónapon belül el kell készülnie az uniós tagállamok által közösen összeállított listának, amely az adóparadicsomokat veszi számba – közölte Pierre Moscovici, aki szerint büntetéseket kell kilátásba helyezni azon országokkal szemben, amelyek elrejtik az adóköteles bevételeket.

2016. április 07. 20:29

Az Európai Bizottság az adóparadicsomok listájának összeállítását sürgeti, amelynek hat hónapon belül el kell készülnie – közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa csütörtökön Brüsszelben.

Elmondta: az uniós tagállamoknak egy közösen összeállított, a valóságot tükröző listáról kell megegyezniük az adóparadicsomokat illetően már a következő hat hónapban, és büntetéseket kell kilátásba helyezni azon országokkal szemben, amelyek elrejtik az adóköteles bevételeket. A szabályozási folyamatokat fel kell gyorsítani – szögezte le a biztos.

A tagállamoknak jelenleg eltérő listáik vannak az adóügyekben nem együttműködő országokról, és esetükben szabadon dönthetnek az esetleges korlátozó intézkedésekről – tájékoztatott.

Az Európai Bizottság januárban jelentette be, hogy listát készít az adóparadicsomokról, és szankciókat kíván kilátásba helyezni ellenük. A múlt héten a Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. Az eltitkolt offshore vállalatokról kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grimpic
2016. április 08. 08:07
És az a lista mire lesz jó? Szerintem elnézegetik egy darabig, vállon veregetik magukat, meg egymást, hogy milyen fasza gyerekek vagyunk, hogy ilyen frankó listát csináltunk. Aztán rájuk szól pár befolyásos csóka, hogy gyerekek nem kéne itt túl mélyre ásni, esetleg nyomatékosítják egy-két váratlan halálesettel, és elhal az ügy.
gudmen
2016. április 08. 07:07
ezt a sok faszbarmot aki junkerezik miért luxemburg érdekli...? ha majd itt is 1900! euro lesz a minimálbér...akkor valahogy könnyebben veszi a magyar az offshore témát...de ha jol tudom a 280 eurrogán toni és a többi patkány ügye nekik nem szur szemet? "Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba. Ezzel hazánk a világon a 12. legtöbb pénzt vesztett állam, megelőzve nálunk sokkal nagyobb és korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt – állítja egy nemzetközi jelentés. A kutatást vezető közgazdász, John Christensen a Heteknek elmondta: szinte példátlan, hogy egy ország a teljes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje úgy, hogy abból semmiféle bevétele nem származik. A megdöbbentő adatok arra utalnak, hogy az elmúlt 30 év sorozatos külföldi hitelfelvételei és megszorításai jórészt értelmetlenül történtek."
Akitlosz
2016. április 07. 22:54
Irigy kutyák. Más országokkal szemétkednek, ahelyett, hogy adóparadicsommá varázsolnák az EU országokat. Európán kívül mindenhol máshol a Földön kevésbé kapzsiak a politikusok, alacsonyabbak az adók. Még a nyomorult Ukrajna is adóparadicsom? Aki ott vásárol csempész?
illiberator
2016. április 07. 22:11
Legnagyobb offshore paradicsom Luxemburg volt van és lesz, amit Piás Junker vezetett hosszú éven át. Most meg ő mondja a tutit az EU-ban. No comment.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!