Ügyvédje szerint Abdeslam nem tudott a brüsszeli merényletekről

2016. március 24. 12:25

Salah Abdeslam ügyvédje szerint nem tudott a belgiumi merényletekről. A párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője a lehető leghamarabb francia bíróság elé kíván állni. Az RTBF információi szerint a Maelbeek metróállomáson történt robbantásban Khalid el-Bakraoui mellett egy másik férfi is részt vett.

2016. március 24. 12:25

Nem volt tudomása a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjének, Salah Abdeslamnak arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban – közölte a sajtóval Sven Mary, a gyanúsított ügyvédje egy bírósági meghallgatást követően csütörtökön. Hozzátette: a támadásokat követő megbeszélésből az derült ki, hogy Abdeslam nem működött együtt a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőivel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a vádlott a brüsszeli robbantások óta együttműködik-e a hatóságokkal, az ügyvéd elmondta: nem hinné, hogy védence magába zárkózna, de senkinek sem nyilatkozott az esetet óta. Ha a jövőben nem működne együtt a hatóságokkal, „az egy új Zaventemhez, vagy Bataclanhoz vezethetne, amit jobb lenne elkerülni” – fogalmazott, a brüsszeli repülőtér elleni támadásra, illetve a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat egyik helyszínére utalva. Az ügyvéd úgy vélte, mielőtt a nyomozókkal újra beszélne, Abdeslam előbb vele szeretne egyeztetni.

Sven Mary elmondta, hogy pénteki elfogása utáni kijelentései ellenére Abdeslam a lehető leghamarabb a francia bíróság elé kíván állni, hogy „magyarázatot adjon” a november 13-án elkövetett merényletsorozatban játszott szerepére. Az ügyvéd hozzátette: tájékoztatja az ügyben eljáró bíróságot arról, hogy Abdeslam nem utasítja el franciaországi kiadatását.

Sven Mary közölte, mindent megtesz azért, hogy Abdeslam kívánsága a lehető legrövidebb idő alatt teljesülhessen. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett robbantásoknak Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között – külügyi közlés szerint – két magyar. Abdeslamot a pénteki elfogását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városában.

RTBF: Ketten vehettek rész a Maelbeek metróállomáson a robbantásban

A már azonosított Khalid el-Bakraoui mellett a gyanú szerint egy másik férfi is részt vett a brüsszeli Maelbeek metróállomáson két nappal ezelőtt elkövetett merényletben – jelentette csütörtök reggel a RTBF belga közszolgálati televízió. A csatorna rendőri forrásokra hivatkozva azt közölte, a biztonsági kamerák rögzítették, hogy egy nagy táskát cipelő ismeretlen férfi volt az öngyilkos merénylő társaságában a metróállomáson, nem sokkal a robbantás előtt.

Az RTBF szerint egyelőre nem tudni, hogy a második gyanúsított is meghalt-e a robbantásban. Egyes hírek szerint a férfi nem is szállt fel a metróra Khalid el-Bakraouival. A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem reagált a közszolgálati televízió híreire.

A hatóságok szerdán azonosították a metróban robbantó Khalid el-Bakraouit, akinek a testvére, Ibrahim egyike volt a repülőtéri merénylőknek. Belga rendőrségi források szerint a repülőtéren elkövetett robbantás másik tettese a hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt. A 24 éves marokkói származású, de belga állampolgárságú férfit a novemberi terrortámadások miatt is keresték a hatóságok, DNS-ét ugyanis megtalálták a párizsi merényletekben használt robbanószereken és a terrorakciót követő házkutatások során is.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kamerái rögzítettek egy harmadik, eddig azonosítatlan gyanúsítottat is, aki azonban feltehetőleg elbizonytalanodott, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült. Őt jelenleg is nagy erőkkel keresi a rendőrség.

Továbbra is gyászol Belgium

Belgiumban egyperces csenddel emlékeznek csütörtök délután 2 óra 30 perckor a keddi brüsszeli terrortámadások áldozataira. A szövetségi és a tartományi kormányzatok tagjai, parlamenti képviselők, valamint a belga király is részt vesz a fővárosban tartandó megemlékezésen.

Brüsszel központjában szerdán már volt egy hasonló megemlékezés, akkor több ezren adóztak egyperces néma tiszteletadással az áldozatok emléke előtt. A belga kormány kedden háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, amelynek értelmében minden nemzeti zászlót félárbócra eresztettek az ország hivatalos épületein.

A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette, és nagyjából háromszázan megsebesültek.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2016. március 24. 17:30
nem tudom van e mocskosabb munka az ügyvédinél... A legérdekesebb kérdés milyen joga lehet egy tömeggyilkosnak? a másik "jó"kérdés ...miért él még az ilyen köcsög?
Csikasz
2016. március 24. 16:03
Arról sem tud, hogy a börtönben ő lesz az anyuka.
Orvosok és mérnökök
2016. március 24. 13:00
Ezalatt Brusszelben https://twitter.com/OnlineMagazin/status/712738727009914880?ref_src=twsrc%5Etfw
Dénia
2016. március 24. 12:43
Szóljatok nekik, hogy eljött konkrétan ezekért az öngyilkos merénylőkért külön Magyarországra kocsival. Mikor a szendvicseket osztogatták nekik a Keletinél, meg odajártak az osztrák politikusok szörnyülködni, hogy szegény menekültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!