Megvédte Tőkés Lászlót az RMDSZ elnöke

2016. március 04. 11:41

Elfogadhatatlannak nevezte Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Tőkés László kitüntetésének visszavonását. Az EP-képviselő az 1989 forradalomban végzett tevékenységéért kapott érdemrendet, ám Klaus Iohannis román államfő ezt visszavonta, mert a romániai magyar politikus Magyarország védhatalmi szerepét vetette fel Romániával szemben.

2016. március 04. 11:41

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elfogadhatatlannak minősítette, hogy bármilyen ürüggyel vissza lehessen vonni Tőkés Lászlótól az 1989-es forradalomban betöltött szerepéért kapott román állami érdemrendet. A politikus pénteki Facebook-bejegyzésében arra reagált, hogy előző nap Klaus Iohannis államfő bejelentette: megfosztja Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatától, amellyel a forradalom huszadik évfordulóján, Traian Băsescu akkori román elnök tüntette ki a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért.

„26 évvel később is ugyanolyan értékük van a teljes hazai társadalom számára az akkori bátor tetteknek. Mindannyiunk történelmét nem lehet ilyen módon átírni, újrafogalmazni. Ezért sem értek egyet az érdemrend visszavonásával” – írta a közösségi oldalon az RMDSZ elnöke. 

Kelemen Hunor 2013-ban is, amikor élénk politikai és médiakampány indult Romániában Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonása érdekében, úgy nyilatkozott, hogy nem szabad senkitől sem megtagadni a szólásszabadságot, amit a román alkotmány szavatol, és nem szabad visszavonni az elismerést „az 1989-es érdemeivel kapcsolatba sem hozható egyéb okok miatt”. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi" szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
22-es csapdája
2016. március 04. 13:45
Jaaaaa.... hogy ilyet Lehet?? Nem azt hallottuk egyfolytában az állami kitüntetettek egy részének későbbi bicskanyitogató nyilatkozatai, cselekedetei kapcsán, hogy állami kitüntetést visszavenni nem lehet? Vagy úgy értették, "egyedül nekünk, magyaroknak nem lehet"? Ettől még Tőkés nyilatkozata - ha tényleg ezt mondta - távolról sem volt szerencsés.
pollip
2016. március 04. 12:41
Iohannis keveri a szezont a fazonnal. Ez a szász is magyarellenes. csalódtam benne.
Lumax
2016. március 04. 12:39
Majd az EU dörgedelmes hangú jegyzékben felszólítja a románokat az ilyen és ehhez hasonló magyarokat érintő jogtiprások miatt. Sőt! Román vitanap lesz az eu parlamentben...
justiceforhungary
2016. március 04. 12:28
Egy csúszómászó hazudozó plagizáló korrupt kommunista talpnyaló féreg kezdeményezte Tőkés László kitüntetésének visszavonását. Ennyit az oláhokról. Aljas egy banda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!