Trump és Clinton pillanata? − Erőviszonyok a szuperkedd előtt

2016. március 01. 10:57

A mai, szuperkeddi előválasztásokon az eddig magabiztos Trump és Clinton egyaránt tovább növelheti előnyét.

2016. március 01. 10:57
Árpási Botond

„A demokraták nevadai jelölőgyűlése alatt a republikánusok Dél-Karolinában tartották előválasztásukat. Annak ellenére, hogy Donald Trumpot éri a legtöbb kritika az egyre polarizálódó választási kampányban, ő könnyedén maga mögé utasította elnökjelölt-aspiráns versenytársait. A voksok több mint egyharmadát szerezte meg, ezzel ismételten a második helyre szorította vissza Marco Rubiót. Az eredmények közzététele után szállt ki Jeb Bush a versenyből. Trump a győzelem után így nyilatkozott: »Nem könnyű az elnökségért harcolni. Kemény. Utálatos. Álszent. Gyönyörű. Csodálatos, mikor győzöl, és mi győzni fogunk az országunkért.« Trump az evangéliumi keresztényeket, konzervatívokat, nőket és férfiakat egyaránt megnyerte támogatóinak. Közvélemény-kutatások szerint sokan azért támogatják Trumpot, mert egy olyan »kívülállóra« van szükségük, aki kimondja a véleményét.

A szuperkedd előtt tartott utolsó előválasztáson a demokratáknál Clinton bebiztosította pozícióját Sandersszel szemben. Clinton körülbelül 50 százalékponttal szerzett több szavazatot a vermonti szenátornál, aki mindösszesen 26%-ot gyűjtött össze. Sanders gratulált ellenfelének, ám úgy nyilatkozott, »a kampány még csak most kezdődik«, utalva a szuperkeddre, amikor 11 államban fognak egyszerre szavazni. Clinton számára nem csak azért bírt nagy jelentőséggel ez a győzelem, mert tovább növelte az előnyét, hanem mert nyolc évvel ezelőtt ugyanitt hatalmas vereséget szenvedett Barack Obamától.

A következő, egyben az előválasztások szempontjából az egyik legfontosabb dátum március elseje, az úgynevezett szuperkedd (Super Tuesday). Ez az esemény azért bír kiemelkedő jelentőséggel, mert azok, akik eddig kevés szavazatot szereztek, felzárkózhatnak. Ellenben az eddig magabiztos Trump és Clinton is tovább növelheti előnyét. Az eredmények döntően befolyásolják a nyári pártkongresszusokat.”

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
George Soros 2.0
2016. március 01. 16:35
Cliton fog nyerni. Satan 2.0
loki00
2016. március 01. 12:26
A forgatókönyv szvsz a következő: Trump vs Hillary, nagyarányú Hillary győzelemmel a végén. Jól kitalálták ezt is akár a menekültkérdést. Érdekes egyébként, hogy a nagyon modern, nemfeudális USA gyakorlatilag 3 klán/királyi család közül választja az elnökeit, évtizedek óta.
antioxi
2016. március 01. 12:09
Rábaszna az egész világ, ha az végi elnök választáson Clinton győzne.
Morgen
2016. március 01. 11:39
Engem az érdekel, hogy mi fog változni tőlük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!