Elkészült a terv a guantánamói börtön bezárására

2016. február 23. 19:11

Barack Obama nem szeretné utódjára hagyni a guantánamói haditengerészeti támaszponton létrehozott börtöntábor bezárását, ezért kedden beterjesztik a kongresszusnak a tábor felszámolására vonatkozó tervet. A fogvatartottak egy részét hazájukba, másik részét az USA-ba szállítanák el. Obama elmondta: a katonai bíróságok helyett ezután szövetségi polgári bíróságoknak kellene elbírálni a fogvatartottak ügyeit.

2016. február 23. 19:11

Barack Obama amerikai elnök kedden ismertette a terroristagyanús őrizetesek számára a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton létesített, sokat bírált börtöntábor bezárására vonatkozó tervét, amit azzal indokolt, hogy a létesítmény nem szolgálja az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit.

Az amerikai kormány a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után hozta létre a börtöntábort, amelynek működését mások mellett emberi jogi szervezetek is élesen bírálták. A Kuba szigetén lévő – de amerikai fennhatóság alatt álló – haditengerészeti támaszponton létrehozott börtönt bezárására Obama elnök már első elnökválasztási kampányában ígéretet tett.

Obama nem hagyná utódjára a börtöntábor bezárását

Barack Obama – aki még alig egy évig lesz hivatalban – kedden a washingtoni Fehér Házban, Joe Biden alelnök és Ashton Carter védelmi miniszter társaságában jelentette be, hogy „egyszer s mindenkorra bezárják” a guantánamói börtöntábort. Obama elmondta, amikor először indult az elnökségért, már akkor nagy volt a tábora a bezárás híveinek, például George W. Bush akkori elnök, majd a későbbi republikánus elnökjelölt, John McCain szenátor is támogatta a tervet. A terv támogatói később azonban politikai okok miatt visszatáncoltak – tette hozzá.

„Nyilvánvaló volt, hogy a börtönközpont Guantánamón nem szolgálja nemzetbiztonsági érdekeinket” – fogalmazott az elnök, s hozzátette: a börtöntábor léte ellentétes az amerikai értékrenddel, és aláássa az Egyesült Államok tekintélyét a világban. Az elnök ezúttal korrekt meghallgatást kért az ügyben a törvényhozóktól, s közölte, hogy Guantánamo bezárását nem akarja utódjára hagyni.

Polgári bíróságokon foglalkoznának a terroristák ügyeivel 

Az amerikai védelmi minisztérium kedden terjeszti be a börtöntábor bezárására vonatkozó tervet a kongresszusnak, amely 2011-ben megtiltotta az ottani rabok Egyesült Államokba szállítását. Az elnök által most ismertetett elképzelés szerint viszont a legveszélyesebbnek ítélt guantánamói rabokat a jövőben az Egyesült Államokban, a legszigorúbb biztonsági fokozatú büntetés-végrehajtási intézményekben őrzik majd.

Obama leszögezte: a hadműveleti területen kívül elfogott, terrorizmussal gyanúsított személyek esetében az amerikai kormány előnyben kívánja részesíteni a hatékonyabban és olcsóbban működő szövetségi polgári bíróságokat a katonai törvényszékekkel szemben, amelyek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta eltelt csaknem másfél évtized alatt egyetlen guantánamói fogvatartottat sem voltak képesek elítélni. Az elnök egyúttal kevésbé költségesnek gondolja a polgári bíróságokat.

A Pentagon által hétfőn este már egyes részleteiben nyilvánosságra hozott terv szerint a még Guantánamón lévő foglyok közül 35-öt még idén vagy a szülőhazájukba vagy más országokba szállítanak, a többieket pedig amerikai börtönökbe – szuperbiztonságos börtönökbe – viszik át, Obama azonban nem fedte fel, hogy mely szövetségi államokba. Azt viszont elmondta, hogy hatvan, vagy ennél is kevesebb fogoly soha nem kerül szabadlábra.

Beszédében az elnök azonnali cselekvésre szólította fel a törvényhozókat. Barack Obama megjegyezte, hogy a jelentős politikai akadályok és a törvényhozás várható ellenkezése dacára még egy utolsó kísérletet tesz a börtöntábor bezáratására. Az amerikai törvényhozásban az ellenzéki republikánus pártiak vannak többségben, idén novemberben pedig elnökválasztást tartanak.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. február 23. 20:50
Azaz 15 év alatt senkit nem voltak képesek elítélni, azaz jogtalanul tartják fogva 15 éve az embereket, de azt mégis tudják, hogy egy részük soha nem kerül szabadlábra, mert soha nem engedi ki őket, bár nem tudnak rájuk bizonyítani semmit. Csak annyit kínozták már őket az emberi jogok nevében, hogy félnek elengedni őket. Tipikus, szabadságszerető jogállam ez az Amerika.
Harangláb
2016. február 23. 20:15
Esetleg Merkel befogadhatná őket...
egysegelem
2016. február 23. 19:33
Nem Obaman mult, hogy eddig nem sikerult bezarni, o megprobalta, leszavaztak. Most is le fogjak.
békalepcse
2016. február 23. 19:30
A FEMA táborok céljairól is kék nyilatkozni kedves Oboama.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!