Székely zászló, román zászló: bizonyítékot akar a cserére a Kovászna megyei elnök

2015. december 10. 17:56

Bizonyítsák be, hogy valóban székely zászlóra cseréltek a román nemzeti ünnep előtt egy sepsiszentgyörgyi köztéri román lobogót – szólította fel a Maszol.ro szerint Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke a megye rendőrparancsnokát és prefektusát.

2015. december 10. 17:56

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke felszólította a megye rendőrparancsnokát és prefektusát: bizonyítsák be, hogy valóban székely zászlóra cseréltek a román nemzeti ünnep előtt egy sepsiszentgyörgyi köztéri román lobogót – írja a Maszol.ro portál.

A megyei önkormányzat csütörtöki ülése elején Kulcsár Terza József a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselője jelezte, hogy a Megyei Közrendészeti Hatóság ülésén az alprefektus nem kívánta napirendre tűzni a sepsiszentgyörgyi zászlócsere és a kézdivásárhelyi terrorvád megtárgyalását. 

Valami nem stimmel a román zászlóval

Tamás Sándor kifejtette: nemcsak ő, hanem a sajtó és a közösség egy része is kétségbe vonja, hogy valóban megtörtént volna a zászlócsere, ahogyan a megyei rendőrparancsnok és a prefektúra állítja. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa emlékeztetett arra, hogy az állítólagos incidens napján azt jelentették be, hogy Sebastian Cucu prefektus személyesen vitt új román lobogót az eltulajdonított helyett, de jelenleg is az a szakadt lobogó van kitűzve, amely az ünnep előtt volt. 

A politikus a román hatóságok által alkalmazott kettős mércét is kifogásolta. „Illegálisnak minősítik a székely zászlót, ugyanakkor Bukovina zászlóját, ami ugyanúgy történelmi régió és nem adminisztratív terület, szabad használni” – idézte a Maszol.ro Tamás Sándort. 

A román nemzeti ünnep meggyalázása?

Az Agerpres hírügynökség Ioan Popa megyei rendőrparancsnokra hivatkozva írta meg, hogy november 30-án hajnalban ismeretlenek levették a sepsiszentgyörgyi román katona szobra melletti zászlórúdról a román lobogót, és a székely lobogót vonták fel helyette. A prefektus hivatala közleményben tudatta, hogy a történteket a román nemzeti lobogó, és a román nemzeti ünnep meggyalázásának tekinti.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
memocrat
2015. december 10. 22:18
Furcsa történet, kíváncsi vagyok a végkifejletre. Zavarosabb már nem is lehetne.
békalepcse
2015. december 10. 19:27
Ha van székely zászló a románok szerint akkor vannak Székelyek is és lehet a román nyilatkozat alapján a kisebbségi jogokat követelni.
3M..
2015. december 10. 18:56
"Drasztikusan csökkent Románia népessége" http://karpathir.com/2015/12/10/drasztikusan-csokkent-romania-nepessege/ Erdélyből elszivárognak a románok, a magyarok nem mozdulnak! Szebb Jövőt!
Antigoné
2015. december 10. 18:12
Nem értem,miért csodálkozunk ezen,mindig ezt csinálták. Nem tudják nekünk megbocsátani, amit ellenünk vétettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!