Kedden megbukhat a kisebbségi kormány Portugáliában

2015. november 10. 08:33

A portugál parlament kedden szavaz a jobbközép kisebbségi kormány programjáról. A baloldali ellenzéki pártok előre jelezték, hogy nem fogják támogatni a programot.

2015. november 10. 08:33

Bár a portugál választásokon Pedro Passos Coelho jobbközép pártja szerezte a legtöbb szavazatot, de ez kevés ahhoz, hogy egyedül kormányt alakítson. Három baloldali pártnak viszont meglenne a többsége a parlamentben, az elnök mégis Coelho-t bízta meg kormányalakítással.

A parlament kedden szavaz a kisebbségi jobbközép kormány programjáról: a Szocialista Párt, a Kommunista Párt és a Bal Blokk előre jelezte, hogy nem fogják támogatni a programot. 

Pedro Cassos Coelho ezzel kapcsolatban azt mondta parlamenti beszédében: „nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy ezzel a lépéssel ellentmondanak a demokrácia 40 éves történetének. Állampolgárként azt kell, hogy mondjam, félek attól az új megállapodástól, melyet egyes pártok szeretnének kötni.

A Bal Blokkot vezető Catarina Martins nagyon furcsának minősítette a kormányprogramról szóló vitát. „Egy olyan kormányprogramról vitatkoztunk, amely még a kezdete előtt véget ér. Bejelentettük, hogy elutasítjuk, így Ön hamarosan már nem lesz kormányfő” – mondta Coelho-nak címezve.

A baloldali pártok megállapodtak abban, hogy ha kormányt alakítanak, akkor tiszteletben tartják az ország nemzetközi kötelezettségvállalásait. A miniszterelnöknek a szocialista Antonio Costát jelölnék.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aleb19
2015. november 10. 10:40
nem bonyolult... azt kellene megerteni, hogy mindegy az balos vagy jobbos kormany van hatalmon a fogond ha multi-libsi-megszoritasos barmok kormanyoznak
pollip
2015. november 10. 09:20
Az nem is érdekes, hogy jó-e a program és előre viszi-e a portugálokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!