Elhunyt Helmut Schmidt volt német kancellár

2015. november 10. 15:47

Életének 96. évében, kedden elhunyt Helmut Schmidt volt német kancellár, aki szeptember óta szorult kórházi kezelésre, pár napja került súlyos állapotba, felgyógyulásában már kezelőorvosa sem bízott. A politikus 1974-től 1982-ig volt Németország első embere, s a józan kompromisszumok emberének tartották.

2015. november 10. 15:47

Életének 96. évében, kedden elhunyt Helmut Schmidt volt német kancellár - közölte a szociáldemokrata párt (SPD) politikusának orvosa a dpa német hírügynökséggel.

Helmut Schmidt volt német kancellár nemrég súlyos egészségi állapotba került, kezelőorvosa már nem bízott felgyógyulásában – írta kedden a Hamburger Abendblatt című lap. A 96 éves volt kancellár állapota vasárnap este óta „folyamatosan, drámai mértékben” romlott – nyilatkozta nemrég Heiner Greten. Helmut Schmidtet családja kívánságára nem szállították kórházba, hamburgi otthonában ápolták.

A politikus szeptember elején érelzáródás miatt került kórházba, jobb lábából vérrögöt távolítottak el. Lábának vérellátása nem állt helyre, utókezelésre szorult, az utóbbi napokban pedig ismeretlen eredetű fertőzést mutattak ki nála.  

Helmut Schmidt szociáldemokrata politikus 1974-től 1982-ig volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja, de 1987-ig parlamenti képviselőként a politika első vonalában maradt. A higgadt és megállapodásra törekvő, de következetes szociáldemokrata politika megtestesítőjeként tartották számon. Egyik sokat idézett mondása, hogy „akinek víziói vannak, menjen orvoshoz”. Nevezték már a kompromisszumok mesterének és minden európai viták közvetítőjének is. 

Publicisztikai tevékenységét a kancellári munka befejezése után kezdte el a liberális szellemiségű Die Zeitnél. 1987-től a hetilap főállású újságírója, 1983-tól pedig a lap szerkesztőbizottsági tagja, társkiadója. Írásai révén a pártok fölött álló, csak a közjót szem előtt tartó erkölcsi tekintélyt tisztelik benne. 2008-ban magyarul is megjelent könyvében, a Nyugállományban (Ausser Dienst) az emberiség jövőjét, a várható politikai-gazdasági trendeket, a civilizációt fenyegető veszélyeket elemzi.