Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Boszniai szerb elnök: Az országban több ezer fős iszlamista terrorcsoport tevékenykedik

2015. november 25. 10:24

Bosznia-Hercegovinában mintegy 3400 fős iszlamista terrorcsoport munkálkodik különböző terrorcselekmények végrehajtásán – jelentet ki Milorad Dodik szerdán. A boszniai Szerb Köztársaság elnöke biztos benne, hogy nagyon nagy gondok elé nézünk a térségben.

2015. november 25. 10:24

A biztonsági szervek adatai szerint Bosznia–Hercegovinában mintegy 3400 „alvó sejt” (kisebb passzív terrorcsoport) van, és ezek arra várnak, hogy valamilyen terrorcselekményt hajtsanak végre – jelentette ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Belgrádban a Politika című szerb napilap szerdai beszámolója szerint.

Arra figyelmeztetett, hogy a lakosság arányát tekintve Bosznia–Hercegovinából és Koszovóból mentek el a legtöbben a szíriai harctérre, hogy a szélsőséges eszmékért harcoljanak. „Az iszlamisták hamar rájöttek, hogy Bosznia–Hercegovina ideális hely számukra – szögezte le Dodik. Aláhúzta ugyanakkor, hogy nem szabad egyenlőségjelet tenni a muszlimok és azon dzsihádisták közé, akik a közelmúlt terrortámadásai mögött állnak.

A boszniai szerb elnök mondandójával összecseng az is, amit Dragan Lukač, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere jelentett ki a szerbiai közszolgálati televízióban. A belügyi tárca vezetője egészen biztosnak mondta magát abban, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet már „kinyújtotta csápjait” Bosznia–Hercegovina felé. Ennek bizonyítékát nem csak a közelmúlt támadásaiban látja, hanem messzebbre visszatekintve, a korábban Szarajevóban, Zvornikban vagy Bugojnóban elkövetett támadásokban.

Lukač elmondta, hogy a belügyi szervek adatai szerint néhány száz boszniai állampolgár harcol Szíriában, 40–50 pedig már visszatért a harctérről, és „a szélsőséges ideológiákat is magával hozta” .Számadatokat nem közölt, de azt is kiemelte, hogy többen meghaltak a harcokban. „Biztos vagyok abban, hogy a jövőben nagyon nagy gondjaink lesznek, és nem csak Bosznia–Hercegovinában” – tette hozzá. Feltárta, hogy az eddigi boszniai terrortámadások mögött egytől egyig az iszlám szunnita ágához tartozó, ultrakonzervatív vahhábita mozgalom tagjai álltak.„Tény, hogy a vahhábita mozgalom nem minden tagja terrorista, de az is tény, hogy az eddigi összes terrorista ennek a mozgalomnak a tagja volt” – fogalmazott Dragan Lukac.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. november 25. 13:14
Bexzeg a ballibák szerint a migréneknél nincs terrorists..
Aerion
2015. november 25. 12:20
... Boszniai szerb elnök: Az országban több ezer fős iszlamista terrorcsoport tevékenykedik ... Laibach(kunstderfuge) szerint gondolom, Orbán a hibás.
Szümi
2015. november 25. 12:10
hol lennének jobb helyen, mint az amúgy is muzulmán Boszniában?
crydog
2015. november 25. 12:09
az USA-nak kellenek a balkáni talpnyalók ahhoz hogy az ütközőzóna fennmaradjon az Eu-oroszország között, ezért lobbyznak Ukrajna, Szerbia eu-s tagságáért. Ezen országok vezetői mind amerikai érdekeket szolgálnak. De akár a románokat is ide sorolhatnám. Ezen országok közös jellemzője az USA-Soros féle magyargyűlölet politikai felhasználása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!