Horvát miniszterelnök: A szerb miniszterelnököt ért atrocitás ront a régiók közötti viszonyon

2015. július 12. 16:43

Zoran Milanović horvát miniszterelnök nem ítéli meg, hogy Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök helyesen tette-e, hogy részt vett a megemlékezésen. Azonban úgy véli, a szerb miniszterelnököt ért szombati atrocitás ront a régió országainak viszonyán, és nem kedvez Srebrenicának.

2015. július 12. 16:43

Zoran Milanović horvát miniszterelnök szerint a szerb miniszterelnököt ért szombati atrocitás a Srebrenica melletti Potocari emlékhelyen ront a régió országainak viszonyán és legkevésbé Srebrenicának használ, ahol egyharmadára csökkent a lakosság száma, és ahova valószínűleg „már soha nem fog visszatérni az élet”.

Milanović vasárnap a sajtónak nyilatkozva leszögezte: nem akarja megítélni, hogy Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök helyesen tette-e vagy sem, hogy elment a megemlékezésre. Kiemelte azonban, hogy „a történtekért nem a szerb nép a felelős, hanem azok a gonosztevők közülük, akik nem kérdezték meg a szerb népet, hogy megtehetik-e, amit tettek”. „Nyolcezer embert mészároltak le akkor, ha ez nem népirtás, akkor nem tudom, mi a  népirtás” – fogalmazott a horvát miniszterelnök. 

A szerb hivatalos álláspont szerint Srebrenicában nem történt népirtás, a bűncselekményeket „egyes konkrét személyek követték el”. Aleksandar Vučić húsz évvel ezelőtt Vojislav Šešelj Szerb Radikális Pártjának tagjaként helyeselte a boszniai szerbek tetteit.

 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2015. július 12. 20:41
"Az, hogy a holokauszt mennyire a magyar vagy a német nep bune vagy nehany embere, nagyreszt azon fog mulni, hogy mennyire tartja a zsidó lakossag elfogadhatatlannak annak a par katonanak a tettet. Nem a kormany, az atlagember. Ha meg 70 ev mulva is lesznek akik szerint meg sem tortent es kulonben is megerdemeltek, es ok voltak a hibasak erte, mint ahogy az egy orszagban tortenik, vagyis ha a szembenezes teljesen elmarada a lakossag reszerol, akkor ra fog egni a Holokausztra. Ha sikerul elismerni, szembenezni vele es elutasitani, akkor is ha faj es nehez dolog az embernek a sajat katonait elitelni, megitelni, akkor sikerulhet tullepni rajta mindket oldalrol. Az elso gesztuserteku lepest most megtettek." Hogy tetszik a sajt szöveged segg?
packó_
2015. július 12. 20:39
"A szerb miniszterelnök 20 évvel ezelőtti tevékenysége rontott a régiók közötti viszonyon és rontotta a Srebrenicában élők életviszonyait." Ne tegyünk már úgy mintha a faszi nem lett volna része az akkori gépezetnek...
balbako_
2015. július 12. 19:43
Kár volt egy gesztust így elrontani. A miniszterelnök a szerbek nevében kért bocsánatot nem bölcs dolog ezt elutasítani.
egysegelem
2015. július 12. 18:15
A szerb miniszterelnok tett egy gesztust, kinyujtotta a kezet, felesleges elutasitani, a multat nem lehet eltorolni, de a jovoert mindenkinek felelosen kell viselkedni. Az, hogy mennyire a szerb nep bune vagy nehany embere, nagyreszt azon fog mulni, hogy mennyire tartja a szerb lakossag elfogadhatatlannak annak a par katonanak a tettet. Nem a kormany, az atlagember. Ha meg 70 ev mulva is lesznek akik szerint meg sem tortent es kulonben is megerdemeltek, es ok voltak a hibasak erte, mint ahogy az egy Szerbiaval szomszedos orszagban tortenik, vagyis ha a szembenezes teljesen elmarada a lakossag reszerol, akkor ra fog egni Szerbiara. Ha sikerul elismerni, szembenezni vele es elutasitani, akkor is ha faj es nehez dolog az embernek a sajat katonait elitelni, megitelni, akkor sikerulhet tullepni rajta mindket oldalrol. Az elso gesztuserteku lepest most megtettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!