The Sunday Times: Kémeket kellett kimenteni Snowden miatt

2015. június 14. 13:28

Nyugati kémeket kellett kimenteni, miután az orosz és a kínai titkosszolgálatoknak sikerült feltörniük az Edward Snowden által az Egyesült Államokból elhozott több mint egymillió fájl titkosítását – írja a The Sunday Times. Brit kormányzati források szerint Snowdennek „vér tapad a kezéhez”. Azt nem tudni, önként adta-e át a dokumentumokat.

2015. június 14. 13:28

„Ellenséges országokban” dolgozó brit és más nyugati hírszerzési ügynököket kellett visszahívni, esetenként kimenteni tevékenységi területükről, miután az orosz és a kínai hatóságok Edward Snowden kiszivárogtatásait használva titkos azonosító kódokat fejtettek meg – írta brit kormányforrásokat idézve a The Sunday Times.

Az Oroszországban élő Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja az elmúlt években titkos hírszerzési információk hatalmas tömegét szivárogtatta ki főleg a brit és az amerikai sajtónak. A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap a Downing Street, a brit belügyminisztérium és a biztonsági szolgálatok név nélkül nyilatkozó illetékeseit idézve azt írta, hogy a brit külső hírszerzés (MI6) – más nyugati hírszerző ügynökségekkel együtt – esetenként ügynökei kimentésére kényszerült, miután Moszkva több mint egymillió olyan titkos dokumentumhoz jutott hozzá, amely Snowden birtokában volt.

A The Sunday Times magas beosztású forrásai szerint Kínának is sikerült megfejtenie olyan titkosított fájlokat, amelyek hírszerzési eljárásokat és információkat tartalmaztak, és kódjaik feltörésével brit és amerikai hírszerzők váltak azonosíthatóvá. A brit lapnak nyilatkozó egyik magas rangú brit belügyminisztériumi forrás úgy fogalmazott, hogy Snowdennek „vér tapad a kezéhez”, bár a Downing Street idézett illetékesei szerint nincs bizonyíték arra, hogy az érintett ügynökök közül bárkinek bántódása esett volna.

A The Sunday Timesnak nyilatkozó egyik brit hírszerzési illetékes kijelentette: Snowden „felmérhetetlen károkat” okozott. Hozzátette: a nyugati hírszerző ügynökségeknek egyes esetekben műveletek közben kellett „kiemelniük” ügynökeiket a tevékenységi területről, mert az a veszély merült fel, hogy azonosítják és megölik őket. 

A brit lap szerint az egyelőre nem egyértelmű, hogy az orosz és a kínai hatóságok ellopták a kicsempészett adatokat, vagy Snowden önként adta át a birtokában lévő titkos dokumentumokat.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. június 15. 09:53
Tök hülyék az Amcsik a titkosításhoz! Vegyenek példát rólunk! Nincs az a Kínai * Orosz hekkercsapat, amelyik az olajügyek titkosítását fel tudná törni! Vagy a trafikügyekét, vagy a földügyekét. Az ügynök aktákról meg már álmodni sem szabad. Igaza van Orbánnak, tanulhat tőlünk a világ.
MZ/X
2015. június 15. 07:41
Jóbarát is hogy eltűnt hirtelen...
Gázszerelő
2015. június 14. 21:10
duzur 2015. június 14. 15:00 @duzur Te komplett-farok, azt azért vágod, hogy Hitler fötámogatói is zsidók voltak? A nemzetközi bankárok és vállalat tulajdonosok az 1933-as választások idején csaknem 3 millió birodalmi márkát költöttek a náci párt finanszírozására. Előtte a Dillon Read, Harris Forbes és a National City Company bankházak kölcsöneiből hozták létre a gazdag német kartellrendszert, benne a meghatározó I. G. Farben und Vereinigte Stahlwerke vegyi és acélipari kombinátot (1926), amely - egyebek között - a német fegyveres erők robbanószereinek 95 százalékát állította elő a II. világháborúban. Az amerikai magántőke - köztük a kiemelkedő zsidó bankházak - támogatása nélkül a német hadiipar lényegesen lassabban épült volna ki. A cikk http://tdyweb.wbteam.com/HitlerEsAmerikaBigBusinesse.htm
Gázszerelő
2015. június 14. 21:09
A BIS, amiről szinte senki se tudja hogy a háttérerő superbankhjaként még a FED et is irányítja Az Europai Központi Bankról nem is beszélve Rotschild, Rockefeller, Morgan A BIS legnagyobb részvénypakettje a Bank of Englandé volt, amelynek főrészvényese a Rotschild ház, a brit szabadkőműves Round Table csoportok pénzügyeinek ellenőrzője a mai napig. ( További tulajdonosok a BIS-ben: a Morgan érdekeltséghez tartozó First National Bank of New York, a német Reichsbank, valamint Nagy-Britannia, Belgium, Olaszország és Franciaország központi bankjai.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!