Germanwings-tragédia: megvan a másik fekete doboz!

2015. április 02. 17:00

Megtalálták a francia Alpokban múlt kedden lezuhant Germanwings-repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát – közölte a francia ügyészség. A baleset körülményeinek pontos meghatározásához mindkét fekete doboz adataira szükség van.

2015. április 02. 17:00

Megtalálták a francia Alpokban múlt kedden lezuhant Germanwings-repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát - jelentette be csütörtökön Brice Robin, a nyomozást vezető marseille-i ügyész. A rövid közlemény szerint a második fekete dobozt (D.F.D.R. Digital Flight Data Recorder) délután találták meg a helyszínelők a szerencsétlenség helyszínén. Az ügyész nem közölt részleteket arról, hogy pontosan és milyen állapotban találták meg a több mint egy hete keresett adatrögzítőt.

A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban.

Az első fekete dobozt, amely a pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket és egyéb hangokat rögzítette, már a szerencsétlenség napján megtalálták a katasztrófa helyszínén. Ennek alapján a marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

A baleset körülményeinek pontos meghatározásához ugyanakkor mindkét fekete doboz adataira szükség van. A repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozának elemzésétől újabb részleteket remélnek a hatóságok a katasztrófa lezajlásáról. Az DFDR másodpercről másodpercre rögzíti a repülés minden fontosabb adatát (sebesség, magasság, irány).

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) átmeneti javaslata alapján, amely szerint legalább kétfős, állandó jelenlétre van szükség a pilótafülkében, több légitársaság döntött már a szabályok módosításáról, és elrendelte, hogy a személyzet legalább két tagja tartózkodjon egyszerre a repülőgépeinek pilótafülkéjében. Az Air France-KLM légitársaság csütörtökön jelentette be, hogy valamennyi járatán érvényes az új szabályozás.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. április 03. 12:32
A srác, aki vak, süket és hülye még rá is tekert egyet a gyorsabb süllyedés érdekében..
roszgony
2015. április 03. 10:33
Az Angolok szokták mondani,hogy ami Francia,az eleve nem lehet jó!
roszgony
2015. április 03. 10:27
Az egész ügy ,már irodalom és nem történelem.Sajnos!
Fakutya Vigyora
2015. április 03. 00:59
Komplett hasabara-osztag mentegeti a debil buzit a világ minden táján. Még nem merült fel soha sehol, lehetséges volt-e korrupció, urambátyámozás egy olyan pilóta foglalkoztatása esetén, aki már 2009-ben is súlyos elmezavarral küzdött és helyi potentát bankár az édesapja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!