„Az oroszokat kényszeríteni kell” – Németh Zsolt a Mandinernek

2015. április 02. 16:11

Az elmúlt hónapokban nagyon fontos korrekció történt Magyarország Ukrajna-politikájában – mondja a Mandinernek Németh Zsolt, akit kétnapos kijevi látogatása végén, a repülőgépen értünk utol csütörtök délután. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint vízummentességet kellene adni az ukránoknak az EU-ba, az oroszokat pedig kényszeríteni kell, hogy beengedjék az EBESZ megfigyelőit a szakadár területekre. Villáminterjúnk.

2015. április 02. 16:11
Stumpf András

Otthon érzi magát Kijevben?

Hogyne. Zseniális hely. 
 
Orbán Viktor mondta tegnap Kazahsztánban, hogy otthon csak keletebbre érezzük magunkat. Így van?
 
Itt tényleg nagyon otthonos. Már a honfoglalóink is sokat jártak Kijevbe, sőt, innen is házasodtak Árpád-házi királyok. Már nem sokáig maradok - néhány perc múlva felszáll a gépem.
 
Keleti nyitásunkhoz, orosz kapcsolatainkhoz mit szólnak az ukránok?
 
Természetesen ez kiemelt téma volt, de ezeknek a kérdéseknek jelentős része megválaszolható. A félreértések sokkal nagyobb arányban vannak jelen mint a tényleges nézetkülönbségek.
 
Épp ön jelezte tavaly elsőként a fideszesek közül, hogy tényleges nézetkülönbségek és gondok vannak a magyar-amerikai és a keleti fronton is.
 
Nem is mondom, hogy nincsenek, de mára a partnereink intenzív párbeszéddel meggyőzhetők a magyar álláspont kulcsponti elemeiről.
 
Melyek ezek?
 
Alapvetően azt szeretnénk, hogy a minszki folyamat ne álljon le. Ez ugyan részlegesen hozott eddig eredményt, de mégiscsak hozott. Ma viszonylagos fegyvernyugvás van, s a cél az, hogy ez így is maradjon. Az oroszokat ennek érdekében folyamatos nyomás alatt kell tartani. Cél például, hogy beengedjék az EBESZ megfigyelőit - amelyben az ötödik legnagyobb kontingens a magyar - a szakadárok által ellenőrzött területekre. Az oroszokat erre rá kell kényszeríteni. 
 
A parlament külügyi bizottságának elnökeként van elég súlya a látogatásának, a szavainak?
 
Vadim Prisztajko külügyminiszter-helyettes mellett a külügyi bizottság új vezetésével is volt alkalmam találkozni, de például Borisz Teraszjuk korábbi külügyminiszterrel is, aki ma a bizottság tagja és továbbra is fajsúlyos politikus. A lehetőségeim persze behatároltak, de azt, hogy Ukrajna a szomszédunk és a barátunk, minden lehetséges szinten jeleznünk kell.
 
A látogatása után tehát nem tűnünk már oroszpárti szakadároknak Kijevben?
 
Az elmúlt hónapokban nagyon fontos korrekció történt Magyarország Ukrajna-politikájában. Fontos lépés volt, hogy január elején újraindítottuk a gázszállítást, s a miniszterelnök is jó időzítéssel látogatott el Kijevbe. Magyarország jelen van az ukránok számára kulcsfontosságú fórumokon is, így például a keleti partnerségi csúcstalálkozón. Az ukránok számára kulcskérdés a vízummentesség. Két éve harcolnak Európáért. Európa közölte, hogy fegyvert nem tud adni, de ha nagyon megfeszül, vízummentességet talán tudna. Ha egyszer az egész Balkán megkapta ezt, úgy gondolom, az ukránok is megszolgálták.
 
Ha már vízumok: Szijjártó Péter közreműködésével Moszkvában nyílt vízumközpont furcsa körülmények között. A magyar külügy irányítójának presztízsét ez nem rontja az ukránoknál?
 
Ezzel kapcsolatban semmilyen információra nem tettem szert.
 
Szóba sem került?
 
Nem.

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. április 03. 12:31
Talán nem véletlen, hogy sosem volt és nem is lesz külügyminiszter.
medve
2015. április 03. 08:39
Gratulálok a Mandinernek, hogy sikerült elcsípnie Németh Zsoltot és csinált egy saját anyagot. Úgy látom, kezdenek váltani, és ez egy jó vonal. Érdemes, mert szemmel láthatóan érdekes lehet, és szemmel láthatóan sikerült felbosszantani a Jobbik felé hajló trollokat.
Csigorin
2015. április 03. 07:08
Kussolj mar, te Amerika Hangja, te.
Lázár Páván
2015. április 03. 00:51
Emellett hangsúlyozta; Ukrajna hitelezése tisztán gazdasági szempontból nem segít az országon, viszontlehetővé teszi, hogy továbbra is egy az amerikai külpolitikai stratégiával együttműködő (kollaboráns) kormány működhessen Ukrajnában. A politikus meggyőződése, hogy az IMF nem megreformálható a tőkeellátás újraelosztásával sem, mert abban zavaros hátterű magáncégek is részt vesznek, ehelyett magát a struktúrát kell megsemmisíteni, ahogyan minden más olyan pénzügyi intézményt is, melyek az amerikai expanzionizmust képviselik a világgazdaságban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!