Sarkozyék nyertek, Le Pen pártja második a francia helyi választásokon

2015. március 23. 08:30

Bár a szélsőjobboldali Nemzeti Front győzelmét jósolták az elemzők a vasárnapi francia helyhatósági választás első fordulójában, végül a jobbközép UMP nyert 30 százalék körüli eredménnyel. A kormányzó szocialistákat viszont maga mögé utasította a Le Pen vezette Nemzeti Front.

2015. március 23. 08:30

Vasárnap 101 francia körzetben tartottak helyhatósági választásokat. Bár az elemzők Marine Le Pen szélsőjobboldali pártjának győzelmét jósolták, végül a Nicolas Sarkozy vezette jobbközép UMP nyert az első fordulóban, amely nagyjából a szavazatok 30 százalékát szerezte meg. Le Pen Nemzeti Frontja lett a második 25 százalékkal, míg a kormányzó szocialisták 21 százalékkal csak a harmadik helyet szerezték meg.

A második forduló március végén lesz, amikor az első két helyen végzett párt mérkőzik meg: ez a legtöbb választókerületben az UMP-t és a Nemzeti Frontot jelenti.

Az UMP elnöke, Nicolas Sarkozy kizárta, hogy az olyan választókerületekben, ahol a szocialisták versenyben maradtak, jelöltjeik szövetkezzenek a Nemzeti Front jelöltjeivel –írja a BBC.

Fotó: AP, Michel Spingler

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiler
2015. március 23. 11:31
A baloldal igyekszik sokat ígérni, de ha hatalomra kerülnek akkoelr csak a lopás és a csőd. Franciairszág még mindig nem tartja be a 3%-os hiánycélt. Persze a kettős mérce miatt ez senkit nem zavar, ső most újra haladékot kapnak. Hol vannak a szankciók kérem?
drkovax
2015. március 23. 11:08
Azért ha V ilyen módon és mértékben átszabta volna az önkormányzati rendszert, mint Holland, lehet már francia ENSZ-csapatok grasszálnának Pesten (két jelöltes gender egyenlőség ... - ja persze ezt szabad ...)
Strassnoff Ignác
2015. március 23. 10:05
Nagyhatalmat játszunk, alapból állampolgárságot adunk a volt gyarmatok lakóinak, aztán egy idő után bőgünk, mint a szopós malac, hogy mára az átlag francia 160 centi magas, barna és büdös. Persze érdekes kérdés, hogy a szélsőjobb mihez kezdene a helyzettel. Francia állampolgárokat csak nem deportálhat Afrikába... Sarkozynek anno tapsolt a fél világ szélsőjobbja, hogy nagy ívben kirúgta a rokonságát Franciaországból. Az általában elkerülte a figyelmüket, hogy az illegális bevándorlókról volt szó, a francia állampolgárságúakkal semmit sem tudott kezdeni. Kissé átgondoltabban kéne osztogatni az állampolgárságot, de másokkal egyetértve én is azt mondom, hogy a franciák ezzel már durván elkéstek. Párizst látva nekem úgy tűnt, mintha a nyóckert látnám sok milliós méretben. Helyiek szerint pedig a főváros még szolid ilyen szemmel, mennék délebbre, rögtön egy kontinenssel odébb érezhetném magam. Szóval nehéz ügy..
tevevanegypupu
2015. március 23. 08:43
Rettentően küzdenének az FN ellen..Valls idegőrületben járta az országot..de ez sajnos nem elég..az FN programja jobban megfogta őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!