„Már most sem Ukrajna részeként tekintek Debalcevére”

2015. március 14. 11:11

Mindegy, hogy Ukrajna vagy sem, csak hagyjanak élni – mondja egy bácsi Debalcevében. Egy nő viszont leszögezi: mióta megölték édesanyját, nem tekinti Ukrajna részének a várost.

2015. március 14. 11:11

Donyeckben viszonylagos nyugalomban telnek a napok, mióta a harcok más településeken folynak. Kelet-Ukrajnában enyhültek az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti összecsapások. Az ukrán vezetés közben az ENSZ-békefenntartók behívását kezdeményezi, a szakadárok vezetője pedig a különleges státust kéri számon az ukrán parlamenten.

 
- Kijevnek 24 órája maradt, hogy teljesítse a minszki megállapodásban vállaltakat. Ha a parlament nem fogadja el a döntést, akkor majd mindenki látja, hogy Kijev nem tartja magát a Minszkben elfogadott megállapodáshoz – mondta Gyenyisz Puslin, az önhatalmúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője az Euronews szerint.
 
A közelmúltban heves harcok színterévé vált, és szinte teljesen lerombolt Debalceve városában is újraindult az élet. A szakadárok által elfoglalt településen az emberek számára a megélhetés fontos, és nem az, hogy ki irányítja a várost.
 
- Nem érdekel, hogy ez a Donyecki- vagy a Luhanszki Népköztársaság része, egészen addig, amíg jó életet, jó nyugdíjat és munkát biztosítanak az embereknek. Mindegy, hogy kihez tartozik Debalceve, akár Ukrajnához is, csak hagyják élni az embereket – mondta egy férfi.
 
- Én már most sem Ukrajna részeként tekintek Debalcevére. Miután anyámat megölték, számomra Debalceve már nem Ukrajna része – tette hozzá egy nő.
 
A szakadárok számára stratégiai fontosságú Debalcevét egy hónapos ostrom után foglalták el a kormányerőktől. Az utak menték most is kiégett tankok roncsai állnak, miközben az oroszbarát lázadók hadgyakorlatot kezdtek a város körül.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. március 15. 20:15
Donyeckben tegnap közzétették az eddig lajstromba vett, ott fűbe harapott külföldi latrokra vonatkozó számadatokat. Eszerint a legnagyobb veszteséget a lengyel PMC “ASBS Othago” könyvelheti el. 394 martalócukról mondhatnak le végérvényesen. Második helyezett lett a listán az amerikaiak PMC “Asademi” (korábbi nevén Blackwater) 269 egyedvesztéssel. A dobogó harmadik helyére a szintén amerikai PMC “Greystone” kapaszkodhatott fel, 180 zsoldosának kitikkadásával. Negyedik lett a baltiak mesterlövész női diviziója, 26 martalócnyica bebukásával. Alig lemaradva mögöttük a CIA végzett az ötödik helyen, ők 25 bérgyilkosukat húzhatják le a zsoldlistáról http://nyomaban.blogger.hu/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201502
thymian
2015. március 15. 01:52
Ukrajna: széljobbosok bojkottálják a béketervet Oroszországgal. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/03/15/ukraine-rechtsextreme-boykottieren-friedens-plaene-mit-russland/ A szélsőjobboldali pártok és miliciák Ukrajnában nyilvánvalóan kiesnek a kontroll alól. Nem támogatják sem a minszki fegyverszünetet, sem a diplomáciai megoldást. A egyedüli felelősséget szerintük a Kreml viseli. Tjahnybok, a szvoboda főnöke, meg van győződve arról, hogy Oroszországot csak hadsereggel lehet legyőzni. A jobbszektoros jarosch pedig egy új vezérkart akar a korábbi szabadcsapatokból alakítani. Ezek kijevtől teljesen függetlenül fognak működni, mert nem bíznak a hivatalos vezérkarban. Az ukrajnai konfliktus a véleménye szerint csak katonailag megoldható. Na, idióták, ki nem akar békét?
Akitlosz
2015. március 14. 21:56
Persze, hogy hadgyakorlatot kezdtek, hiszen Ukrajna háborúra készül. Mozgósítanak, soroznak, elaknásítják a Krímbe vezető utakat. A nyugat pedig biztatja és fegyverzi őket. Az angoloktól 20 angol páncélost kaptak, közülük eggyel már sikeresen fejre is álltak az ukránok, egy ukrán katona meghalt a balesetben. Joe Biden amerikai manus pedig 78 millió dollár értékben ígért hadfelszerelést, közöttük 230 Humvee katonai páncélozott járgányt. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez a tűzszünet csak erőgyűjtés a további harcokhoz, s ugyan nem a tartós béke előhírnöke.
Morgen
2015. március 14. 20:37
Annak, aki a világra jön, jár az emberi élet. Erről beszélnek a gyalogok, egy átélt háborús pusztítással a hátuk mögött. Tanulságos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!