Venezuelába fektet Kína

2015. január 08. 21:22

Kína mintegy 20 milliárd dollár befektetésére tett ígéretet Venezuelának az olajárak jelenlegi csökkenésével súlyosbított gazdasági visszaesés következményeinek enyhítésére, jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök Hszi Csin-ping kínai államfővel folytatott megbeszélését követően.

2015. január 08. 21:22

Több mint 20 milliárd dollár befektetésben állapodtunk meg, idézte a brit The Guardian hírportál az elnöknek az AVN hivatalos venezuelai hírügynökségnek adott nyilatkozatát. A VTV venezuelai tévécsatornának az elnök elmondta, hogy a kínai beruházással elsősorban lakásépítési, technológiai fejlesztési, energiaipari és infrastruktúra fejlesztési projektetek fognak finanszírozni.

A China Development Bank és a Bank of China pénzintézetekkel számos olyan projekt finanszírozásáról folynak az egyeztetések, amelyekről a mostani találkozón megállapodtak, mondta további részletek megadása nélkül a venezuelai elnök. Kína 2007 óta 50 milliárd dollár hitelkeretet nyitott meg Venezuelának, amit az ország jórészt olajszállításokkal törleszt.

Venezuela napi 600 ezer hordó olajat exportál Kínába. A szállítások közel fele a hitelek törlesztését szolgálja. Venezuela exportjának 95 százalékát az olaj teszi ki. A nemzetközi olajárak viszont 2014 közepe óta a felére csökkentek. A pekingi Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége, vagyis CELAC-találkozón Kína a következő tíz évre Latin- Amerikában összesen 250 milliárd dollár befektetésére tett ígéretet. A kínai elnök szerint 2025-re évi 500 milliárd dollárra nő Kína és a CELAC közötti áruforgalom értéke.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. január 09. 11:05
terjeszkednek,terjeszkednek,még száz év és a a Fehér Házra ki lesz irva,hogy ,,amcsiknak és kutyáknak tilos a bemenet,,
Fahrenheit 451
2015. január 08. 22:14
magyarul: Kína most tud a legolcsóbban hozzájutni Venezuela ásványkincseihez.
Warwolf
2015. január 08. 22:05
Az igazi kérdés az, hogy a háttérben mit kérnek ezért a "segítségért".
Akitlosz
2015. január 08. 21:40
Sok a koldus, már csak hitelekből létezni képes ország a Földön, a "fejlett nyugat" is csak ilyen országokból áll kivétel nélkül. Míg munkával megtermelt pénze nagyon kevés országnak van. Kína ritka kivételként ilyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!