Orosz vadászbombázók repültek a La Manche csatorna fölött

2015. január 30. 17:00

Két orosz bombázó húzott el a La Manche csatorna fölött szerdán, úgy, hogy eközben jeladóikat kikapcsolták. A brit légierő elfogó vadászgépei kísérték a brit légtér határáig a két orosz gépet. Az eset miatt London bekérette az orosz nagykövetet, aki később azt mondta: nem sértették meg Nagy-Britannia légterét, és a két gép rendszeres őrjáratot teljesített.

2015. január 30. 17:00

Először a Forbes írt arról, hogy két orosz vadászbombázó repült el szerdán a La Manche csatorna mentén, nem messze a brit partoktól. Az eset miatt riasztották a brit légierő Typhoon típusú elfogó vadászgépeit, amelyek a brit határ vonaláig kísérték a két vadászbombázót. Polgári repülőgépek útvonalát is módosítani kellett a berepülés miatt.

Az eset után bekérették az orosz nagykövetet a londoni külügyminisztériumba. Alekszandr Jakovenko nagykövet azt mondta: nem sértették meg egyetlen ország légterét sem a gépek, amelyek egyébként rendszeres őrjáratot teljesítettek, így a diplomata nem érti a brit kormány aggodalmát.

Egy név nélkül nyilatkozó brit kormányzati forrás nagyon veszélyesnek minősítette az incidenst. Azt mondta, hogy az orosz vadászbombázók transzponderek, vagyis automata válaszjeladókat kikapcsolva repültek, így a katonai radarral nem vették észre őket. Szerinte az orosz katonai légierőnél stratégiát váltottak, mert korábban a gépeik Skóciához közel repültek, s nem ereszkedtek ennyire délre. 

Tavaly év végén az Európai Bizottság utasítást adott az Európai Repülésbiztonsági Ügynökségnek (EASA), hogy vizsgálja ki azokat az eseteket, amikor transzponderek nélkül közlekedő katonai repülőgépek veszélyesen megközelítettek polgári gépeket. Több európai uniós ország tájékoztatta az EASA-t ilyen esetekről, amikor a tagállamokkal határos tengerek fölött repültek orosz katonai repülőgépek, de nem lehetett velük kapcsolatot létesíteni. 

Tavaly a NATO több mint 100 esetet rögzített, amikor orosz katonai gépeket észleltek, háromszor többet, mint 2013-ban. A múlt év decemberében a svéd hatóságok közölték, hogy egy orosz katonai repülőgép majdnem összeütközött egy polgári repülővel nemzetközi légtérben, Svédország déli határai felett. 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik