Hazaengedték a börtönből az emberiesség elleni bűnökkel vádolt Šešeljt

2014. november 12. 14:32

Szerdán hazaérkezett Belgrádba Vojislav Šešelj, aki ellen már tizenegyedik éve folyik eljárás a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt. Šešeljt azért engedték el ideiglenesen, mert áttételes vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. Gyógykezelése után vissza kell térnie a börtönbe.

2014. november 12. 14:32

Hat rendbeli háborús és nyolc rendbeli emberiség elleni bűncselekménnyel vádolják a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon a szerb radikálisok vezetőjét, Vojislav Šešeljt. Šešelj 2003-ban feladta magát, és azóta mindent megtett az eljárás elhúzódása érdekében: többek között egy hónapig éhségsztrájkolt, és azt is sikerült elérnie, hogy a háromtagú bírói tanács egyik bíráját elfogultság miatt kizárják.

Az ítélet meghozatala ezért várhatóan tovább csúszik, de egyelőre ítélet nélkül is elengedték Šešeljt, mert áttételes vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. Gyógykezelése után vissza kell térnie börtönébe. 

Šešelj szerdán indulása előtt Amszterdamban úgy nyilatkozott: „Alig várom, hogy visszatérjek. Nekem a politika a legfontosabb, de csak a kezelés után. Két áttétem van, de a helyzet nem olyan rossz, mint gondolnák” – idézi az Index.

Belgrádban az őt fogadó néhány száz szimpatizánsnak azt mondta: a hágai törvényszék brutális módon dobott ki a cellámból. én ezt nem kértem, ők sem támasztottak feltételeket, egyszerűen csak minél hamarabb meg akartak tőlem szabadulni. Ideiglenes szabadon engedésével kapcsolatban megjegyezte: ez az ideiglenes időszak addig tart majd, amíg a radikálisok meg nem döntik Tomislav Nikolic és Aleksandar Vucic hatalmát. A szerb elnököt és a miniszterelnököt ugyanakkor árulónak nevezte, akik eladták becsületüket és személyiségüket, és a nyugati hatalmak szolgájává váltak.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szaki
2014. november 12. 18:47
Meg fog dögleni ezért engedték ki. Kérdés ,hogy ennek a tetűnek jár e ennyi?
Potymog
2014. november 12. 17:33
"már tizenegyedik éve folyik eljárás a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon háborús és emberiesség elleni bűntettek miatt" Botrányos, hogy ennyi idő alatt nem hoztak ítéletet! Ez is egy példa arra, mennyire nem működik az igazságszolgáltatás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!