Elnököt választ Románia

2014. november 02. 11:31

Vasárnap tartják a román elnökválasztás első fordulóját. A legesélyesebbnek Victor Pontát tartják a közvélemény-kutatások.

2014. november 02. 11:31

Elnökválasztást tartanak vasárnap Romániában, ahol a szavazók 14 jelölt közül választhatnak. Ha első körben sikerül többséget szereznie valamelyik jelöltnek, akkor két hét alatt új elnöke lehet az országnak. A jelenlegi elnök, Trian Basescu tíz évig volt hivatalban.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Victor Ponta, a jelenlegi szociáldemokrata miniszterelnök a legesélyesebb a posztra. Legerősebb riválisa a német származású nagyszebeni polgármester, a liberális Klaus Iohannis lehet, aki népszerűségét annak köszönheti, hogy jó kapcsolatokkal rendelkezik a külföldi, főleg német befektetőkkel, és az EU köztisztviselőivel. Az esélyesek közt tartják számon még Elena Udreat, a Népi Mozgalom Pártjának ismert politikusát, aki karrierjét ügyvédként kezdte. Ismertségét turisztikai miniszterként szerezte, és Basescu közeli szövetségesének tartják.

Részvételi adatok 10 óráig

A választáson délelőtt tíz óráig az országos átlagnál kisebb arányban járultak az urnákhoz a magyarlakta megyék választópolgárai, a székelyföldi megyék a sereghajtók között vannak a részvétel tekintetében. Addig a választási névjegyzékben szereplő 18 millió 300 ezer választópolgár 6,55 százaléka adta le voksát.

Az átlagnál nagyobb részvételt az ország déli részén, a Duna menti megyékben jegyezték fel (a legnagyobb arány, 8,86 százalék, Teleorman megyében volt), a legkisebbet pedig Erdélyben. A legkevesebben Kovászna megyében szavaztak, itt a részvétel nem érte el 4,6 százalékot, de a többi, jelentős számú magyar lakossággal rendelkező megye is sereghajtók között van: Hargita megye hátulról a harmadik 4,8 százalékkal, Szatmár megyében pedig 5 százalékos volt a részvétel a reggeli órákban.

A szavazási kedv jelentősen meghaladja a májusi európai parlamenti választásét (akkor a reggeli órákban a jogosultak 4,6 százaléka szavazott), de a legutóbbi elnökválasztásét is felülmúlja, hiszen 2009-ben az első fordulóban délelőtt 10 óráig a jogosultak 6,17 százaléka voksolt.

A magyarlakta térségekben a legutóbbi, 2009-es elnökválasztáson is az országos átlagnál jóval kisebb volt a részvétel. A több mint egy évtizede megszavazott alkotmánymódosítás értelmében az elnöki mandátum öt évre szól, így utoljára 2004-ben rendeztek olyan voksolást Romániában, amikor az elnökválasztás egybeesett a – négyéves mandátummal rendelkező – törvényhozók megválasztásával.

Délután 4-ig a jogosultak 35 százaléka voksolt

A szavazásra jogosult 18,3 millió román állampolgár 35,1 százaléka adta le voksát 16 óráig a romániai elnökválasztáson – közölte vasárnap az országos választási iroda. Ez a részvétel némiképp elmarad a legutóbbi, 2009-es elnökválasztáson regisztrálttól, amikor a nap végéig a névjegyzékben szereplők 53,5 százaléka voksolt. Így kizárható, hogy a 14 jelölt valamelyike most megszerezze a választók több mint felének támogatását, az elnöki tisztség sorsáról tehát a november 16-án megrendezendő második forduló dönt majd a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

Az átlagnál nagyobb részvételt az ország déli részén, a Duna menti megyékben, és az erdélyi Szeben megyében jegyeztek fel, a legkisebbet pedig Székelyföldön. Kovászna megye a sereghajtó 27,4 százalékos részvétellel, Hargita megye hátulról a negyedik 29,23 százalékkal.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2014. november 02. 12:31
Kell a bocskorosoknak is egy mélyromán, a sok hülyéből egy főhülye.
kacsamesék
2014. november 02. 12:29
Akárki is lesz, különb lesz a magyar elnöknél, pláne a magyar minisztrelnöknél (bár tőle nem nehéz annak lenni).
nick89
2014. november 02. 11:42
Romániában komolyan veszik a korrupció elleni harcot. Politikusokat, oligarchákat, bírákat, ügyészeket vágtak és vágnak sittre, igaz ebbe némi EU-s nyomás is közrejátszik. Románia is beelőz minket. Nálunk meg rohadt maffiózók diktálnak, Orbánt meg Pintér tartja szorosan a markában. Mi lesz velünk???
3M..
2014. november 02. 11:42
Roma(nia) Nekünk nem oszt nem szoroz, ki lesz az új vajda. Magyarellenességben egykutya az összes román. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!