Maros megye: hadjárat a székely zászlók ellen

2014. szeptember 24. 20:17

Öt Maros megyei magyar közösség vezetőjét hívta perbe Vasile Oprea prefektus, amiért azok többszöri felszólítás ellenére sem távolították el a középületekre kitűzött székely zászlót. Egyesek végül levették a lobogót, mások azt mondják: egyelőre az a helyén marad – írja a Székelyhon.ro.

2014. szeptember 24. 20:17

Öt Maros megyei magyar közösség vezetőjét hívta perbe Vasile Oprea prefektus, amiért azok többszöri felszólítás ellenére sem távolították el a középületekre kitűzött székely zászlót. Egyesek végül levették a lobogót, mások azt mondják: egyelőre az a helyén marad – írja a Székelyhon.ro.

    
A prefektus bejelentette, Csíkfalva, Makfalva, Gyulakuta, Erdőszentgyörgy és Szováta elöljárói ellen indított pert. A kormány Maros megyei képviselője a Székelyhon szerint a zászlókitűzés törvényes alapjának a hiányára hivatkozik a törvényszéki keresetekben. Azt is megjegyezte, hogy a székely zászlót a Székely Nemzeti Tanács hagyta jóvá, hogy ezzel az etnikai alapú területi elszakadást népszerűsítse.
 
A prefektus arra is kitért, hogy a magyar vezetők a zászló kitűzésével hamisan próbálják befolyásolni a köztudatot, azt sugallva, hogy egy területi entitáshoz – Székelyföldhöz – tartoznak. Hozzátette Székelyföld nevű területi egység az alkotmányban nem szerepel. „Ha a közösség vezetői bármilyen jelképet kitűzhetnének a közigazgatási székházra, akkor futballklubok vagy autógyártók jelképeit is kikerülhetnének attól függően, hogy az illető községvezető melyikkel szimpatizál” – fogalmazott Vasile Oprea.
 
Csíkfalva és Gyulakuta elöljárója a prefektus felszólítására eltávolította a zászlót, de a pert ennek ellenére nem szüntették be ellenük. Szováta polgármestere még nem kapta meg a keresetet, Makfalva és Erdőszentgyörgy polgármestere közölte, nem távolítják el a jelképet, és a törvényszéken próbálják megvédeni álláspontjukat. 
 
Brassai Zsombor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének az elnöke úgy vélte, a Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmát élvező prefektus ezzel a „boszorkányüldözéssel” próbál érdemeket szerezni a nacionalista szavazók előtt. 
 
A székely zászlót kitűző polgármesterek ellen eddig Kovászna megyében indított pereket a Ponta-kormány által kinevezett prefektus.
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2014. szeptember 25. 10:38
Szóval, mivel a román alkotmányban nem nevezik meg Székelyföldet, akkor az nincs is....briliáns érv.
Steppenwolf
2014. szeptember 24. 21:07
A tények és a valóság senkit ne tévesszen meg, Románia mintajogállam (hisz még az amerikai rakétatámaszpontokat is szinte virágokkal várják), mi tartozunk tegnap éjjel óta a legsötétebb afrikai, dél-amerikai és kelet-ázsiai tömeggyilkos diktatúrák közé.
Apáczai
2014. szeptember 24. 21:01
Ez a prefektus egy igazi "europeer". Akár ha snasszburgi lenne.
Fahrenheit 451
2014. szeptember 24. 20:44
Ez a zászlózás a dél-tiroli típusú autonómia helyett van, amit úgy követelhetnének, hogy már van rá precedens - http://hu.wikipedia.org/wiki/Auton%C3%B3mia_D%C3%A9l-Tirolban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!