Tusványos: tárgyalást ígért két erdélyi magyar párt

2014. július 24. 17:05

Pártközi tárgyalások megkezdésére tett ígéretet csütörtökön Tusnádfürdőn Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. Toró T. elutasította a Biró-féle kuruc és labanc kategóriákat, Biró Biró Zsolt viszont fölöslegesnek tartotta az olyan önkormányzati együttműködéseket, amelyek révén nem tudnak többséget kialakítani a testületekben.

2014. július 24. 17:05

Pártközi tárgyalások megkezdésére tett ígéretet csütörtökön Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumbeszélgetésén Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. A vitát eredetileg a három erdélyi magyar párt vezetői számára tervezték, de a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének távolmaradása miatt végül csak a két kis párt vezetői folytatták le. 

A beszélgetés során Toró T. Tibor folyamatosan azt szorgalmazta, hogy az autonómiát zászlajára tűző két kis párt egyesítse erőit, és közösen hozzanak létre olyan politikai pólust, melynek az ereje összemérhető az RMDSZ-ével.
 
Biró Zsolt – aki márciusban az RMDSZ-szel írt alá politikai együttműködési megállapodást – azt vállalta, hogy a két párt vezetői tárgyalóasztalhoz ülnek. A két ellenzéki párt esetleges fúziójáról 2013 tavaszán megkezdett tárgyalások 2013 júniusában kudarcba fulladtak. Akkor az MPP vezetői távol maradtak az egyik tárgyalási fordulóról, és bejelentették, ragaszkodnak pártjuk önállóságához. 
 
A tusványosi vitán Toró T. Tibor úgy vélte, az erdélyi magyar politikai elitet a román főhatalomhoz való viszonyulás osztja meg. Mint fogalmazott, az erdélyi magyarság „kurucai” az autonómiára épülő önálló politizálással szolgálnák a közösségüket, a közösség „labancai” viszont a főhatalomba beépülve tennék ezt. Toró felkérte vitapartnerét, hogy vallja meg, melyik oldalon áll. Arra is kérte, felejtsék el a mindkét oldalon felhalmozódott sérelmeket, és tekintsenek együtt a jövő felé. 
 
Biró Zsolt elutasította a kuruc-labanc „beskatulyázást”, és kifogásolta, hogy csak a két kis párt politikusait tekintsék autonómiapártiaknak. Azt is megemlítette azonban, hogy az MPP olyan érték, amelyet nem kíván feladni.
 
Toró T. Tibor javasolta, hogy a két párt képviselői már most kezdjenek együttműködni az önkormányzatokban. Biró Zsolt viszont fölöslegesnek tartotta az olyan önkormányzati együttműködéseket, amelyek révén nem tudnak többséget kialakítani a testületekben. Arra kérte viszont az EMNP-t, hogy e párt képviselői terjesszék be a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szorgalmazott autonómiapárti határozattervezeteket azokban az önkormányzatokban, ahol az MPP nincs jelen. Erre az EMNP elnöke ígéretet tett.
 
Azt a hallgatóság soraiból érkező felvetést, hogy a 2011-ben megalapított EMNP politikusai térjenek vissza a 2008-ban alapított MPP soraiba, és így valósuljon meg a szorgalmazott egység, Toró azért tartotta problémásnak, mert az MPP-t – amely nem vett részt az utóbbi két parlamenti választáson – a törvény értelmében bármikor feloszlathatja az ügyészség.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maddox
2014. július 24. 18:43
A fidesz meg mszp jön-megy, viszont a magyar nyakára lépve marad az oláh, ha nem takarítják ki gyorsan az álmagyar szekusokat és nem kezdik el verni az asztalt minimum olyan elánnal, ahogy a zsiráfok szokták. Persze jobb lett volna ezt elkezdeni huszonöt éve, de talán még nem késő végleg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!