Elfogták a palesztin fiú vélt gyilkosait

2014. július 06. 15:00

Elfogták azokat a zsidó szélsőségeseket, akiket a palesztin tinédzser brutális meggyilkolásával gyanúsítanak. Simon Peresz izraeli államfő példás büntetést ígért a fiú gyilkosainak.

2014. július 06. 15:00

Az izraeli rendőrség elfogott hat zsidó szélsőségest, akiket egy palesztin tizenéves megölésével gyanúsítanak – közölte a Háárec című izraeli lap online kiadása vasárnap.

A tizenhat éves Mohamed Abu Kádirt szerda hajnalban ölték meg, a nyomozás eddigi megállapításai szerint nacionalista indítékból. Az elkövetők személyazonosságát egyelőre nem lehet nyilvánosságra hozni Izraelben. A palesztin fiatalt szerda hajnalban egy kocsiba tuszkolták és elrabolták egy kelet-jeruzsálemi lakónegyedből. Nem sokkal később megtalálták 90 százalékban megégett holttestét Jeruzsálem egy erdős részén.

Korábban Simon Peresz izraeli államfő a Gázai övezetből rakétákkal lőtt Szderótban a külföldi tudósítók számára vasárnap tartott szokásos éves sajtókonferenciáján azt mondta: nem söprik szőnyeg alá a nyomozás eredményeit, és példás szigorral megbüntetik a kedden brutális kegyetlenséggel megölt palesztin tizenéves gyilkosait.

Peresz hangsúlyozta, hogy Izrael demokratikus állam, s kinyomozzák a nacionalista indíttatásból megölt palesztin fiú gyilkosait. „Mohamed Abu Kádirt rettenetes módon ölték meg” – mondta Peresz. „A rendőrség szigorúan kivizsgálja az ügyet, és biztos vagyok benne, hogy eredményre jutnak” – tette hozzá. „Nem fogják eltüntetni a gyilkosok nyomait, és nem söpörjük szőnyeg alá az ügyet” – mondta.

Elfogják és példásan megbüntetik a bűnösöket” – folytatta az államelnök. „Izraelben nincs különbség vér és vér között, kapcsolatban vagyok a belbiztonsági miniszterrel és a rendőrség főnökével, s tudom, hogy a kormány is hasonlóképpen vélekedik” – mondta Peresz még a gyanúsítottak elfogásának nyilvánosságra hozatala előtt. 

Az elnök a gyilkosság nyomán elszabadult indulatok megfékezésére szombat este megbeszélést folytatott az izraeli arab közösségek vezetőivel. A sajtótájékoztatón a Hamászról is beszélt, mint mondta, „fontos cél a Hamász és a Palesztin Hatóság elkülönítése”. „A Hamász terrorszervezet, amely rombolást és tragédiát akar, ártatlanokat akar megtámadni, másrészt jelen van a mérsékelt béketábor is” -– vélekedett az izraeli politikus. 

Az utóbbi napok dél-izraeli területeket érő rakétatámadásairól szólva a hamarosan leköszönő izraeli elnök kijelentette, hogy „az izraeli kormány hangsúlyozta: ha leállítják a déli területek polgárai elleni rakétákat, akkor Gázát sem éri tűz. Ez egyértelmű.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
napvilág
2014. július 07. 09:24
Kicsit eltúlozva azt is lehet mondani, egy csomó lengyel-orosz-örmény megölt egy héber fiút.
napvilág
2014. július 07. 08:18
Kiegészítés: ..még mindig több közük van a térséghez, mint a legtöbb bevándorló telepesnek, akikben kb. annyi eredeti júdeai lehet, mint amennyi hun a mai Budapest lakosságában.
napvilág
2014. július 07. 08:14
Ami ott folyik, az európai telepesek háborúja Izrael és Júda ellen. Izrael tíz törzsét az asszírok javarészt a mai Irak területére, főleg Moszul környékére deportálták, ezek utódai, az irakiak ellen folytatott az USA 10 évig háborút az amerikai neocon lobbi (kelet-európai eredetű askenáziak) felbujtására. A judeaiak egy része visszatért a babiloni fogságból - a többi Babilonban (szintén a mai Irak) maradt, ők köszönték szépen jól érezték ott magukat - és a római háborúk után Galileába koncentrálódtak. A bizánci uralom idején kereszténnyé lettek, az arab hódítás után muzulmánná és felvették az arab nyelvet. Ezek utódai a palesztínok, akiket most lengyel, orosz, kaukázusi eredetű európai bevándorlók ritkítanak, elüldöznek minden módon. A javarészt júdeai eredetű palesztinok persze keveredtek valamelyest hódító arabokkal, meg a környék egyéb kánaánita, szíriai, főníciai - csupa rokon - lakosságával, de még mindig több közük van a térséghez, mint a legtöbb bevándorló telepesnek. Kb. annyi eredeti júdeai lehet bennük, mint amennyi hun a mai Budapest lakosságában.
mantelman
2014. július 07. 08:02
Egyébként, minimum addig nem fognak nyugodni, amíg a palesztin áldozatok száma a tízszeresét el nem éri (a három izraelinek).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!