Oroszországhoz csatolták a Krímet

2014. március 18. 13:43

Putyin arra kérte a képviselőket, hogy támogassák a Krím csatlakozását Oroszországhoz. A függetlenséget hétfőn kikiáltó krími vezetők már alá is írták a csatlakozási szerződést. Az orosz elnök szerint a Krím-félsziget „az emberek tudatában és szívében Krím mindig is Oroszország elválaszthatatlan része volt és az is marad”.

2014. március 18. 13:43

A Kremlben aláírták az orosz-krími államközi megállapodást a Krími Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról kedden, miután az orosz államfő a szerződés támogatására kérte a parlament mindkét házát. A szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Volodimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke, Szerhij Akszjonov krími kormányfő, és Alekszej Csalij, Szevasztopol város polgármestere írta alá. A szerződést még el kell fogadnia a bíróságnak és ratifikálnia kell a parlamentnek, erre a hét végéig fog sor kerülni.

Ezt megelőzően az orosz államfő bejelentette, hogy benyújtotta a javaslatot a törvényhozásnak a Krími Köztársaság és Szevasztopol Oroszországhoz csatlakozásának elfogadásáról és az erről szóló orosz-krími megállapodást beterjeszti jóváhagyásra. Putyin azt mondta, nem kétli, hogy az orosz parlament támogatni fogja a Krími Köztársasággal és Szevasztopollal kötött szerződést. A dokumentum szerint az Ukrajnától elszakadt terület már az aláírás napján, kedden Oroszország részének tekintendő.

Putyin a parlament két házának közös ülésén azt mondta: „az emberek tudatában és szívében Krím mindig is Oroszország elválaszthatatlan része volt és az is marad”. Putyin szerint a vasárnapi krími népszavazás – melyen a szavazók 97%-a támogatta az Oroszországhoz csatlakozást – törvényes volt, és több mint meggyőző. A krímiek tisztán és meggyőzően kifejezték az akaratukat: Oroszországhoz kívánnak csatlakozni; többé nem egyeznek ki azzal a történelmi igazságtalansággal, hogy Ukrajnához tartoznak – mondta Putyin.

Az orosz elnök szerint a nyugati országok felelőtlenül viselkedtek, mikor támogatták az ukrán tüntetőket, akik szerinte szélsőségesek. Putyin azt is elmondta, hogy nem szeretnék kettészakítani Ukrajnát, valamint megköszönte Kínának, hogy az ENSZ-ben mellettük szavazott.

A Krím-félszigeten azután tartottak népszavazást az Ukrajnán belül autonóm státusszal bíró terület hovatartozásáról, hogy Janukovics ukrán elnök a tüntetők nyomására elmenekült az országból. Janukovics menekülését követően jelzés nélküli orosz katonai alakulatok jelentek meg és elfoglalták a stratégiai pontokat. A megszállt Krím-félsziget polgárainak 97%-a vasárnap az Oroszországhoz történő csatlakozás mellett döntött.

Az USA és az EU országai nem tartják legitimnek a népszavazást és szankciókat vezettek be orosz és ukrán vezetők ellen.

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kárpáti Zoltán
2014. március 18. 16:40
Na ez is pikkpakk megvan.
Selamat
2014. március 18. 16:18
A hir hallatán, Toto kutya kitörő örömmel csóválja ferencét. Vagy ferenc a kutyáját. Mindegy, a lényeg, hogy együtt csóválnak, és örülnek a örök kebelbarátjuk és örök harcostársuk, Putyin sikerének! Most már csak azt szeretném tudni, hogy erre az a ... nyugat, mit fog lépni? A helyzet védhetetlen. Még inkább, támadhatatlan. Mindenesetre, elsőre kiváncsian várom, mondjuk a katalánok véleményét. Addig meg elgondolkodom Erdélyről... Hogy érdekes helyzetet inditottak útjára, az biztos.
kukagyerek
2014. március 18. 15:56
"Nem másoknak köszönhetjük 48-at, 45-öt, és 56-ot, hanem az oroszoknak." ..... Ez, úgy hazugság ahogy van. 48-ban a sógorok (tehát a nyugat) vették rá az oroszokat arra, hogy megtámadjanak minket. 45-ben az angol és amerikai gépek bombázták rongyá az országunkat. 56-ban a nyugat biztatta fel a magyarokat a forradalomra, majd tetűmódon cserben hagytak minket. Akkor még nem beszéltünk trianonról, meg a többi tragédiáról, amit az álságos nyugat okozott nekünk.
rommy
2014. március 18. 15:49
ez van bmeg,ha a politikád arra az alapfeltevésre épül,h. úgysem merik megtenni...hát megtették...lehet felköpni és alá állni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!