Hat tárcát kapott az SPD Németországban

2013. december 16. 09:19

A gazdasági, a külügyi, a munkaügyi, a családügyi, az igazságügyi és a környezetvédelmi tárcát vezetik a szocialisták Németországban.

2013. december 16. 09:19

Angela Merkel harmadik kormányában az SPD elnöke, Sigmar Gabriel gazdasági és energetikai miniszterként alkancellár lesz; Frank-Walter Steinmeier vezeti majd a külügyi tárcát; a párt főtitkára, Andrea Nahles munkaügyi, Heiko Maas igazságügyi, Manuela Schweisig családügyi, Barbara Hendricks pedig környezetvédelmi miniszter lesz.

A CDU/CSU 8 tárcát irányít majd: először lesz Németország védelmi minisztere nő.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2013. december 16. 10:59
Jól rábasztunk a szocdem külügyminiszterrel.
Türelem
2013. december 16. 09:49
Merkelnek azért kissé kényelmetlenebbé válik a kormányzás az Fdp nélkül. Az Spd politikai étvágya jóval nagyobb, s az alkancellár Sigmar Gabriel már a 17-es választásokra készül. Az Spd- belül euforikus a hangulat. Megkapták a külügyi tárcát, a gazdasági-energetikai szektort, hat miniszteri bársonyszékhez jutottak, míg Merkel és csata nyolchoz. Merkelt, nagy bánatára korábbi kabinetfőnöke elhagyta, egyetlen biztos pont a pénzügyminiszter. Ennek lesz a feladata kezelni az Spd azon kezdeményezéseit, javaslatait, amelyek a szociáldemokratákat a társadalom jótevőjeként mutatnák be. Schaeuble tehát a költségvetés irányítása révén kell, hogy ellensúlyozza az Spd jelenlétét, ambíciót. Meglepetés, hogy az Spd bevitt a kancellária alá tartozó migrációs-integrációs hivatal élére egy török származású hölgyet. A FAZ az új kormány megalakulását akként kommentálta, hogy az az alkimisták és a fekete özvegy kormánya. A Csu jelentősen visszaszorult, viszont feljött a jövő Cdu-s üdvöskéje, az új nő védelmi miniszter. Őt tekintik a következő kancellár jelöltnek, amennyiben Merkel nem indul 2017-ben. A FAZ szerint a németek olyan kormányt kaptak, amilyent akartak, konzervatív arculatú szociáldemokrata politikát. Chilében egyszerűbb volt a helyzet, ott a szociáldemokrata Michele Bachelet 62-37 arányban megverte a jobbközép elnökjelöltet. A győztes Bachelet édesapja tábornok volt, aki Allende mellett harcolt, míg a jobbközép kihívója édesapja is tábornok volt, de ő Pinochet híveként vált ismertté. Chilében a tábornok csemeték harcolnak egymással a politikai porondon. Más világ.
tóth mária
2013. december 16. 09:44
Sándor, was gefaellt dir nicht?
bsandor
2013. december 16. 09:24
basszák meg,jobban éredekel a honfitársaim sorsa,természetesen elismerem a németek jótékony hatását a magyar életsz.ra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!