A NÖB Csúrogon emlékezett a vajdasági népirtás áldozataira

2013. szeptember 26. 19:52

A második világháborúban a Vajdaságban ártatlanul kivégzett magyar és szerb áldozatok emléke előtt is tisztelegtek az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának tagjai csütörtökön Csúrogon.

2013. szeptember 26. 19:52

Potápi Árpád János (Fidesz) elnök – miután koszorút helyeztek el a Vajdaságban ártatlanul kivégzett magyarok tiszteletére állított csúrogi emlékműnél – újságíróknak elmondta: Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész bronz szoborkompozíciója nem csak csúrogi áldozatokra emlékeztetett, hanem mindazokra, akiket 1944-45-ben meggyilkoltak a visszatérő szerb partizánok. „Nyugodtan kimondhatjuk, etnikai tisztogatást hajtottak végre”, népirtás történt – fogalmazott a politikus. Sosem szabad elfelednünk ezt a vérengzést, mert a történelem azt bizonyítja, bármikor, bárhol megtörténhetnek hasonló esetek – hangsúlyozta a honatya.

A történelmi megbékélés folyamata elindult azzal, hogy júniusban Áder János köztársasági elnök és Tomislav Nikolić szerb államfő jelenlétében felavatták a magyar áldozatok emlékművét és a szerb halottak emlékét őrző múzeumot. Jó lenne, ha ez tovább haladna és néhány évtized elteltével arról beszélhetnénk, hogy a két nép barátja egymásnak.

Teleki Júlia, a vérengzések egyik túlélője, egykori vajdasági tartományi képviselő elmondta, a szobrot ismeretlenek nyáron megrongálták, letörték a keresztre feszített Krisztus-alak fejét és glóriáját. Úgy fogalmazott, bár a történteknek feltehetően nincs etnikai indíttatása, feltehetően fiatalok vandalizmusáról van szó, az emlékmű környezete nem méltó az áldozatokhoz.

A képviselők virágot helyeztek el az 1942-es razziák során ártatlanul meggyilkolt szerb áldozatok emlékére a Topalov-raktárban kialakított múzeumban is. Pénteken a testület tagjai tárgyalnak a belgrádi parlament diaszpórában és a régióban élő szerbek ügyeivel foglalkozó bizottságával, majd részt vesznek a bukovinai székelyek letelepedésének 130. évfordulója alkalmával szervezett ünnepségen Hertelendyfalván.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!