Jobbik: A külügy utasítsa el a Szíria elleni intervenciót

2013. augusztus 30. 10:50

Az Országgyűlés külügyi bizottságának összehívását kezdeményezi a szíriai konfliktus fejleményeinek megtárgyalása érdekében a Jobbik Kövér László házelnöknél és Balla Mihálynál, a bizottság fideszes elnökénél - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton.

2013. augusztus 30. 10:50

A jobbikos politikus elmondta, hogy a testület összehívásához a bizottsági tagok egyötödének kezdeményezése kell, és bár a 20 fős bizottságban a Jobbiknak csak három tagja van, remélik, hogy a Fidesz „szír-libanoni származású” tagját, Daher Pierre-t sikerül „megszólítaniuk” ebben az ügyben.

Gyöngyösi Márton hangsúlyozta: „bizonyos nyugati hatalmak” a nemzetközi joggal ellentétes módon, az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése nélkül kívánják megindítani a Szíria elleni háborút. A Jobbik szerint ugyanakkor a beavatkozás előtt mindenképpen tisztázni kellene, hogy valóban vetettek-e be vegyi fegyvereket Szíriában és ha igen, kik és kiknek a megbízásából. Úgy fogalmazott: a szíriai háború nem a demokráciáról, vagy az emberi jogokról szól – ahogyan az iraki és az afganisztáni sem –,  hanem kizárólag hatalomról, geopolitikáról, gazdasági érdekekről és Izrael biztonsági érdekeiről. 

A Jobbik szeretné, ha a magyar külügy nem „langymeleg közleményekben biztosítaná továbbra is a nyugati szövetségeseit a támogatásáról”, hanem igenis nyíltan állást foglalna a kérdésben és elutasítaná a tervezett „külföldi intervenciót”.

Az ellenzéki párt úgy véli: a külügyi bizottság ülése megfelelő fórum lenne ahhoz, hogy a magyar diplomácia és a parlamenti pártok is elmondják és megvitassák véleményüket a szíriai konfliktus eddigi helyzetéről, valamint a várható jövőbeni lépésekről, illetve az ezzel kapcsolatos hivatalos magyar álláspont kialakításáról.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cochabamba
2013. augusztus 30. 11:36
utasítsa el? nácik, KUSS! beteglelkű kretén brigád...
vigyor
2013. augusztus 30. 11:15
"a nemzetközi joggal ellentétes módon, az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése nélkül kívánják megindítani " Én meg úgy olvastam, hogy ENSZ felhatalmazással akarják csak megindítani,a vizsgálatról vasárnap lesz jelentés. Nem is tudom kinek higgyek, a Jobbiknak vagy a többi hírnek?:-)))))))
geraz51
2013. augusztus 30. 11:07
Mi van gyerekek,féltek,hogy eldugul a Szíriai pénzcsap?
regiszter
2013. augusztus 30. 11:06
A külügy ne csináljon semmit. Szépen fogja be a száját, mert nekünk semmi közünk az egészhez. Nem kell magunk ellen hergelni az amcsikat sem a tiltakozással, de támogatni se kell őket. Ennyi. Ez a magyar érdek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!