Szlovákia veszélyesen eladósodott

2013. július 23. 19:26

A szlovák államadósság veszélyesen közel került a törvényben előírt legnagyobb lehetséges szinthez, a GDP 55 százalékához – írja a bumm.sk. A pozsonyi kormány szerint csupán arról van szó, hogy a javuló kamatköltségek miatt előre felhalmozták az olcsó hiteleket.

2013. július 23. 19:26
Folyamatosan nő az államadósság Szlovákiában, tavaly a bruttó nemzeti össztermék 50 százaléka felé emelkedett a mértéke, idén pedig, ha a hátralék tovább növekszik, elérheti az adósságplafont. Ez az 55 százalékos szint az a határ, amely felett a szlovák törvényhozók arra kényszerülnek, hogy befagyasszák a kiadásokat és alternatív költségvetést fogadjanak el – derül ki a bumm.sk írásából.
 
Pozsonyi kormányzati tisztviselők szerint csupán arról van szó, az adósság 2013-as felgyülemlése és a kedvező idei kamatok miatt az ország előre ellátta magát olcsó hitelekkel, várhatóan idén nem is vesznek fel több kölcsönt. A szlovák pénzügyminisztérium hosszú távon nem az adósság további felgyülemlésére, hanem stabilizációra számít.
 
Az ellenzéki SDKÚ mindazonáltal felszólította a kormányt, hogy állítson össze egy alternatív költségvetési tervet, amely a befagyasztott kiadásokra is tekintettel lenne.

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2013. július 24. 09:37
"A pozsonyi kormány szerint csupán arról van szó, hogy a javuló kamatköltségek miatt előre felhalmozták az olcsó hiteleket." Amikor a magyar kormány alacsony kamaton (romló kamatkiltások mellett), többszörös lefedettség mellett megemeli az értékesített kvótát, az pontosan ugyanez a helyzet. Ezzel mód nyílik arra, hogy a következő aukción, kedvezőtlen ajánlatok esetén csökkenthesse a kvótát. Ezért nincs értelme évközben figyelni az államadósság mértékét a tavalyi évhez viszonyítva, mert az adósság évközbeni alakulása az abban a pillantban mérhető vételi kedv, kvótaértékesíthetőség függvénye és nincs közvetlen összefüggésben a refinanszírozandó adósság mértékével, nem említve a GDP-arányosságot.
bunko_jobbos
2013. július 24. 07:33
1. Nálunk is ilyen alacsony volt, amíg 2002-ben nem sikerült a drága népnek a legprimitívebb, büdösbunkó MSZP-t, a szellemei fogyatékossal az élen megválasztani. Mire vissza tudtuk venni a kormányzást, 53%-ról 83-ra ugrott. 2. Azért a hírből kiderült, hogy egy év alatt 5% (pontot) -ot nőtt ez a mutató. Azért ez a figyelemre méltó. 3. A fő cél, hogy minden országot 100% fölé vigyenek. Ez a globáltőke érdeke, hogy aztán minden kormányt a tökénél fogva irányíthassanak. Ha megnézzük, akkor a közép e-i országoknak alacsony, mert ők még csak nemrég kezdték el a felvételt (pl. Lettország, Bulg. stb.) Lesz majd nekik is nagyobb.
kuwiq
2013. július 24. 06:58
Hú, majdnem 55%? Atyaúristen! Náluk legalább van egy alkotmányos korlát. Nem mintha nálunk lett volna, az visszatarthatta volna a kisbőgőt vagy elődjét bármitől is.
egysegelem
2013. július 23. 22:11
Tudja valaki, hogy all a Maccabi - Gyor meccs? Vezetunk vagy sem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!