Snowden még nem kért menedékjogot az oroszoktól

2013. július 15. 11:04

A moszkvai Seremetyjevo repülőtéren tartózkodó Edward Snowden továbbra sem adott be menedékkérelmet az oroszokhoz.

2013. július 15. 11:04

Zalina Kornyilova, a Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) szóvivője elmondta, hogy az amerikai férfi eddig semmilyen dokumentumot nem nyújtott be hozzájuk, és amennyiben beérkezik a menedékkérelem, azt a törvény megszabta rendben fogják elbírálni.

Az Egyesült Államok titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató informatikus a múlt pénteken a repülőtéren zárt körben találkozott orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint ügyvédekkel. Akkor jelentette be, hogy ideiglenesen politikai menedéket kér Oroszországtól. A hazájában törvénysértéssel vádolt férfi azt is közölte, hogy később Dél-Amerikában kíván letelepedni.

A migrációs szolgálat internetes oldalán lévő tájékoztatás szerint az ideiglenes menedékes státusza egyfajta humanitárius státusz, avagy a kiutasítás elhalasztását jelenti. Ahhoz, hogy ezt valaki elnyerje, a szolgálat területi képviseletéhez kell fordulnia kérelmével. A benyújtásakor az illető kap egy igazolást, amelynek birtokában joga van arra, hogy amíg a kérelmét vizsgálják, addig az Oroszországi Föderáció területén tartózkodjon. Az igazolás legfeljebb három hónapig érvényes. Amennyiben kedvező a döntés, a kérelmezőnek kiállítanak egy tanúsítványt arról, hogy Oroszország ideiglenesen menedéket biztosít neki.

Oroszország 1992-ben csatlakozott ENSZ Menekültügyi Egyezményéhez. 2001 és 2007. július 1. között 59 országból több mint 5600 külföldi ideiglenes menedék iránti kérelmét vizsgálták meg az oroszok, és közülük 2446 személy kapott is tőlük ideiglenes menedékstátuszt – olvasható a Szövetségi Migrációs Szolgálat honlapján. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2013. július 15. 12:27
marpedig muszaj lesz neki, mert az oroszok utlevel nelkul fix hogy nem engedik sehova se. Hacsak menedekjog mellett nem ad neki allampolgarsagot (utlevellel) mondjuk Venezuela, na azzal tovabbrepulhet a tranzitbol. Addig kb ugy jart mint a Terminalban Tom Hanks.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!