Napolitano letette az esküt

2013. április 22. 19:31

Hétfő délután letette az esküt Giorgio Napolitano olasz elnök, aki ezzel második mandátumát kezdte meg.

2013. április 22. 19:31

Giorgio Napolitano hétfő délután a római parlament előtt letette az elnöki esküt, majd elmondta második mandátuma beiktatási beszédét.

A beszéde közben többször elérzékenyülő Napolitano hangoztatta: az „ország sorsa iránti felelősségből” vállalta el második elnöki megbízatást, hogy tanúsítsa „az olasz összetartást, az intézmények életerejét a nemzetközi közösség szemében”. Kijelentette, hogy második mandátuma vállalása „komoly próbatételt” jelent számára. „Addig maradok a helyemen, amíg a helyzet megköveteli, és erőm engedi” – fogalmazott. Napolitano bírálatot intézett a pártokhoz „megbocsáthatatlannak” nevezve az elmaradt választási reformot.

Az államfő „tetteket” sürgetett az általa hezitálónak, vitázónak, taktikázónak nevezett politikai erők részéről, hangsúlyozva, hogy ha a pártok körében ismét „süket fülekre talál”, az ország előtt fogja őket felelősségre vonni. Hozzátette, hogy a következő napokban olyan kormány megalakítása a cél, amely többséggel bír a parlamentben. Tudomásul kell venni, hogy a februári parlamenti választásokon senki sem szerzett többséget, így függetlenül attól, hogy melyik párt mit ígért választóinak, megállapodásra, „gyors és gyakorlatban alkalmazható politikai megoldásra” van szükség – hangoztatta.

A pártokat a fiatalokat sújtó munkanélküliségre, az „elkeseredett” vállalkozókra és dolgozókra emlékeztette. „Önmagában az, hogy változást követelünk, nem jelent sokat, és nem vezet messze. Ehhez minőségi ugrásra,  megújulni képes pártokra és mozgalmakra van szükség” – jelentette ki.  

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. április 23. 11:51
"Ugyanennek az évnek a vége felé kelt fel a magyar nép a kommunizmus és a szovjet dominancia ellen, de a forradalmat vérbe fojtották a szovjet tankok. A PCI vezetősége a magyar felkelőket ellenforradalmároknak tartotta (a párt hivatalos lapja, a l'Unità "rablógyilkosoknak" és "provokátor ügynököknek" nevezte őket) és Napolitano csatlakozott a pártvonalhoz. Évekkel később többször is kifejezte, hogy megbánta ezt és hogy ezt részben a párt egységének megőrzéséért tette, illetve főleg "azon nézet alapján, amely szerint a PCI szerepe és tevékenysége elválaszthatatlan a Szovjetunió vezette 'szocialista tábortól', amelyet az 'imperialista' frontnak szükségszerűen érintetlenül kell hagynia". Az 1956-os állásfoglalás a PCI szakadásához vezetett. A CGIL, a legfontosabb olasz szakszervezet, amely ekkor a kommunisták befolyása alatt állt, visszautasította a pártvezetőség véleményét és azt állította, hogy a magyar forradalom jogos volt. A szakszervezetből sokan amellett érveltek, hogy az "olasz út a szocializmus felé" csakis a demokrácián alapulhat. Nézeteiket részben Giorgio Amendola is támogatta." Ez a Wikipédiájából idézet. A vén komcsi megirigyelte a szovjet múmiák dicsőségét és mint Csernyenko, vagy Andropov a klinikai halál után is ártani akar hazájának.
nyugalmazott tanár
2013. április 23. 07:22
"...a (magyar) forradalmat vérbe fojtották a szovjet tankok. A PCI vezetősége a magyar felkelőket ellenforradalmároknak tartotta (a párt hivatalos lapja, a l'Unità "rablógyilkosoknak" és "provokátor ügynököknek" nevezte őket) és Napolitano csatlakozott a pártvonalhoz." (Wikipédia) Ez lett megint Olaszország elnöke. Gyalázat. Szerencsétlen az olasz nép, és Európa, hogy ilyen népellenes figurák még szerepet kapnak a politikában. N.b. Egykor a fasiszta párt egyik ifjúsági szervezetének alapítója volt, de ez sem zavar senkit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!