Kövér: A Kárpát-medencei magyarságnak gyarapodnia kell

2013. április 06. 13:23

A gyarapodást nevezte a Kárpát-medencei magyar közösségek legfontosabb jövőbeni feladatának Kövér László a horvátországi Pélmonostoron szombaton. A házelnök úgy fogalmazott: le kell győzni magunkban a kétkedést, a kishitűséget, vállalni kell a megszületendő életeket és a szüleink által ránk hagyományozott legnagyobb kincsünket, a magyar nyelvet.

2013. április 06. 13:23

„Tudatosítani kell gyermekeinkben, hogy csak akkor lehetnek jó polgárai bármely országnak, ha hűséges tagjai maradnak a magyar nemzetnek” – mondta el Kövér a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

A politikus mintegy száztagú hallgatósága, a HMDK küldöttei, külhoni magyar szervezetek képviselői és mások mellett diplomaták előtt hangsúlyozta, hogy a külhoni közösségek számíthatnak Magyarországra, annak felelősen gondolkodó polgáraira és a Fideszre is a magyarság erősítését célzó törekvéseikben.

Az Országgyűlés elnöke azt mondta, a HMDK tagjai „mindig tették a dolgukat”, akkor is, amikor személyes áldozatokat kellett hozniuk, nemcsak energiát, hanem pénzt is kellett áldozniuk. „Húszesztendős munkájuk eredményeként megszületett és felnőtt egy új nemzedék, amely megtanult magyarul álmodni, beszélni, olvasni itt, Horvátországban” – fogalmazott. Hozzátette: a HMDK húsz esztendeje ezért méltó minden magyar emlékezetére, tiszteletére.

 

Kövér kitért rá, hogy Magyarország és Horvátország kapcsolata a jövőben még szorosabb lehet, tovább erősödhet a két nemzet barátsága, egymásra utaltsága. „Az európai értékrendi és pénzügyi válság előbb-utóbb véget ér, és a válság utáni időszak nyertesei azok lesznek, akik hisznek önmagukban, és erejüket össze tudják adni szomszédjaik erejével” – hangoztatta, majd hozzáfűzte: Magyarország és Horvátország ilyen szomszédja egymásnak.

Reményét fejezte ki, hogy Horvátország európai uniós csatlakozása gazdasági és kulturális téren egyaránt új lehetőségeket nyit meg a két ország, azon belül a horvátországi magyar közösség életében is. „Magyarország segíteni fogja Horvátországot ebben a törekvésében is” – jegyezte meg.

Kövér emellett azt ajánlotta a horvátországi magyaroknak, éljenek a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségével.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. április 07. 08:05
Tudod,Laci,másnak nincs akkora költségtérítése,mint neked,így jobban meggondolják a gyermekáldást...
Akitlosz
2013. április 06. 23:39
"Az európai értékrendi és pénzügyi válság előbb-utóbb véget ér, és a válság utáni időszak nyertesei azok lesznek, akik hisznek önmagukban, és erejüket össze tudják adni szomszédjaik erejével” Horvát Magyar közös állam lesz? Ha nem, akkor ez csak süket duma.
Akitlosz
2013. április 06. 23:37
Aztán ugyan gyarapodjanak a magyarok az országhatárokon túl? A vegyes családokban értelemszerűen az adott ország nyelvére tanítják meg a gyermeket, mert azzal tud boldohgulni. Amúgy még Magyarországon sem fognak gyarapodni a magyarok jó ideig, még itt is inkább a kisebbségek szaporodását pénzeli az állam. A magyarok adójából.
FOB
2013. április 06. 23:12
Kár hogy az egész kárpát-medencei magyarság nem egy koleszba járt, mert akkor már úgy meggyarapodtuk, de úgy meggyarapodtunk vón, hogy a Kövér Szilárd is a templom egere lenne hozzánk képest. Ugye Laca?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!