Elfogadták a ciprusi mentőcsomagot, megadóztatják a bankbetéteket

2013. március 16. 10:04

Az euróövezet pénzügyminiszterei szombat hajnalra megállapodtak egy 10 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagról Ciprus számára. A hitelért cserébe Ciprus egyszeri, 6,75 és 9,9 százalékos illetéket vet ki a bankbetétekre, és emeli a társasági adót.

2013. március 16. 10:04

Megállapodtak az euróövezet pénzügyminiszterei a Ciprusnak szánt nemzetközi hitelcsomag fő elemeiben, az ország 10 milliárd eurónyi forráshoz jut. A mentőcsomag fő rendeltetése a görög adósságleírás által súlyosan érintett ciprusi bankrendszer tőkéhez juttatása. Korábban 17 milliárd eurós hitelről volt szó, de végül kisebb lett a csomag.

A több mint tízórás tanácskozáson elért megállapodás értelmében Ciprus 10-ről 12,5 százalékra emeli társasági adóját, a bankbetéteket pedig egyszeri illetékkel sújtja. Az egyszeri illeték százezer euró fölött 9,9 százalék, alatta 6,75 százalék lesz. A BBC úgy értesült az Európai Központi Bank egyik munkatársától, hogy az illetéket már a bankok kedd reggeli nyitása előtt levonhatják (hétfőn szünnap lesz Cipruson), hogy megakadályozzák a számlákon lévő pénzek kivonását az illeték alól.

Az egymilliós népességű szigetország tavaly nyáron fordult pénzügyi támogatásért a nemzetközi hitelezőkhöz, gyors segítség nélkül Ciprus akár már májusban csődöt jelenthet. Görögország, Írország és Portugália után Ciprus az euróövezet negyedik tagja, amelyet nemzetközi hitelcsomaggal segítenek a pénzügyi válság következményeinek elhárításában.

A péntek éjjeli tárgyaláson részt vett Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is. Az IMF hozzájárulása a brüsszeli közlések szerint elérheti az egymilliárd eurót.

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. március 17. 18:44
Ciprusi elvtársak, csak néhény év EU-s megszoritást kell kibírni, aztán önöknek is jó lesz, ha viszont sürgős a dolog hívják meg Bokros és Simor elvtársakat ők hathatós reformokkal egy-kettő sinre teszik az országot, csak közbe ne jöjjön a vonat. Ezt viszont Veres és Koka elvtársak intézik. A ciprusi libákat viszont Bajnai elvtás válság kezeli igen hatékonyan. Jelenleg valamennyi elvtárs szabad, itt nálunk már mindent rendbe tettek. Hümm!
Next adósság
2013. március 17. 07:23
Éves egyszeri? 10 év mulva nem lesz Bajnainak egy fillérje sem. Remélem a Mrs Clintonné pénzét nem oda tette be! Hümm!
Zsolt75
2013. március 17. 00:30
Bírom ezt a "Manyup" őrjöngést. Mondjatok már egy példát, aki kapott bármit a "Manyupoktól" számlakivonaton kívül...
ElQurMinator
2013. március 17. 00:09
Remélem, hogy a közismert off-shore lovagjaink, akik az adóamnesztia ellenére sem hozták haza Ciprusról a kilopott lóvéikat, most keményen sz@pnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!